‹ adv ›
sâmbătă, 1 aprilie, 2023
11 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriStocarea carbonului, pe agenda reuniunii miniştrilor europeni ai Agriculturii

Stocarea carbonului, pe agenda reuniunii miniştrilor europeni ai Agriculturii

Extinderea stocării carbonului în sol pentru a atinge obiectivul de neutralitate climatică în 2050 se va afla luni şi marţi pe agenda reuniunii miniştrilor europeni ai Agriculturii, care vor avea la Strasbourg discuţii informale cu privire la practicile lor şi soluţiile care ar trebui să fie privilegiate în acest domeniu, transmite AFP.

Opiniile sunt împărţite iar modalităţile pentru atingerea obiectivelor nu au fost încă definitivate, în condiţiile în care agricultura cu emisii reduse de carbon face obiectul unui proiect legislativ al Comisiei, pe care aceasta ar urma să îl prezinte la finele lui 2022.

Reuniţi în jurul ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandie, reprezentanţii celor 27 de state membre vor alterna vizitele pe teren cu discuţiile, pentru a alimenta procesul de reflexie înainte de punerea în practică a unui cadru de reglementare pentru a certifica soluţiile pentru absorbţia de carbon.

Agricultura este responsabilă pentru aproximativ 10% din emisiile europene de gaze cu efect de seră, în Franţa, primul producător agricol din UE, ponderea urcând la 19%.

Chiar dacă este şi ea o victimă a schimbărilor climatice, agricultura oferă şi soluţii în condiţiile în care după oceane, solurile sunt principalele puţuri de carbon ale planetei.

La întrebarea cum poate fi sechestrat carbonul în solurile agricole, soluţiile sunt cunoscute:

  • să nu fie lăsate solurile goaleș;
  • prin dezvoltarea de pajişti sau a culturilor intermediare între două recolte;
  • plantarea de garduri vii în jurul câmpurilor;
  • utilizarea gunoiului de grajd;
  • evitarea lucrărilor care alimentează eroziunea solului;
  • diversificarea culturilor în profitul leguminoaselor care vor îmbogăţi solul.

Însă mai rămân de stabilit criteriile de certificare pentru a ajunge la un consens şi la o viziune comună, acesta este obiectivul întâlnirii de la Strasbourg la care Julien Denormandie vrea să continue „eforturile de structurare a pieţei creditelor de carbon generate de fermieri”.

Julien Denormandie a invitat recent sectorul privat şi cel public să investească în creditele de carbon generate de agricultorii francezi, pledând pentru un demers proactiv, în condiţiile în care în prezent tona de carbon este de cinci până la zece ori mai scumpă în Europa decât în America Latină sau Asia.

La Strasbourg, ministrul francez al Agriculturii va pleda pentru un cadru de certificare european clar şi transparent care să garanteze un impact verificabil, de natură să îi liniştească pe investitori şi de asemenea va promova eticheta cu emisii reduse de carbon implementată de Franţa, care se bazează pe mai multe metode care acoperă diferite sectoare (păduri, viticultură, creşterea animalelor, etc). 

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Guvernul Ungariei majorează compensaţiile pentru pierderile suferite de fermieri din cauza secetei extreme

Guvernul Ungariei a majorat de patru ori compensaţia acordată...
‹ adv ›

Restricţii la achiziţiile de ouă în Marea Britanie, din cauza gripei aviare

O serie de lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie au început să introducă restricţii la achiziţiile de ouă, după...

Guvern: Granturi de 200 de milioane euro pentru producătorii români din industria alimentară

Guvernul a aprobat, miercuri, alocarea 200 de milioane euro sub formă de granturi producătorilor români din industria alimentară pentru...

Utilizarea glifosatului în UE va fi prelungită până la 15 decembrie 2023

Utilizarea controversatului erbicid glifosat în Uniunea Europeană urmează să mai fie permisă încă un an, până la 15 decembrie...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole