19.2 C
București
miercuri, 10 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleSeceta afectează producția de miere: Plantele de pe câmp s-au uscat iar...

Seceta afectează producția de miere: Plantele de pe câmp s-au uscat iar albinele sunt hrănite de apicultori

Seceta lovește și în crescătorii de albine. Plantele de pe câmp s-au uscat aproape toate și, în lipsa polenului, albinele sunt hrănite de apicultori. Singura salvare este ajutorul acordat de stat, dar banii sunt foarte puțini. Apicultorii avertizează că dacă nu va ploua în curând mierea românească va fi puțină și scumpă.

Nu mulți apicultori se pot lăuda că au stors miere de salcâm în 2022. Asta, pentru că în județul Timiș mare parte a florilor de salcâm au fost distruse de caniculă. Apicultorii au dus stupii în alte zone din țară ca să poată produce miere.

Spasa Spoianov, apicultor: „Având în vedere că toate s-au scumpit, toate imputurile s-au scumpit aici, o să simțim destul de bine palma asta”.

Semne bune nu sunt nici pentru mierea polifloră. Până și simplele flori de câmp s-au uscat, iar apicultorii trebuie să hrănească singuri albinele, ceea ce înseamnă pentru ei costuri în plus.

Spasa Spoianov, apicultor: „Baza proteică, polenul, o să cadă, eu ca apicultor, eu îmi pregătesc turtă mai ales pentru roiuri proiteice ca să le ajut să își formeze corpul gras din august”.

„Fiecare apicultor investește și caută să poată scoate și acel mic profit, de multe ori chiar munca apicultorului nu este retribuită, faci din plăcere”, spune Petre Doda, președinte Asociația Crescătorilor de Albine, Timiș.

Pentru că la vecinii din Ungaria nu este secetă, deoarece ei își irigă culturile, mulți apicultori din Arad, spre exemplu, merg cu stupii până la graniță ca albinele să polenizeze plantele din țara vecină.

„Dincolo este un lan foarte frumos de floarea soarelui, și la noi fiind atât de uscat, chiar dacă avem floarea soarelui, nu există polen în floare, și atunci apicultorii își aduc aici pe frontieră albinele și albinele fac contrabandă, aduc miere din Ungaria”, susține un apicultor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Satu Mare: Sute de familii de albine moarte într-o comună, din cauza unor tratamente la rapiţă

Sute de familii de albine din comuna Sătmăreanul Beltiug...
‹ adv ›

Preşedintele ACA: Valorificarea produselor apicole în ultimii doi ani a cunoscut o scădere drastică

Valorificarea produselor apicole a cunoscut în ultimii doi ani o scădere drastică, în condiţiile în care costurile de producţie...

Târgul Naţional al Mierii debutează vineri pe platforma apicolă Băneasa

Bucureştenii sunt aşteptaţi, de vineri până duminică, la Târgul Naţional al Mierii, un nou eveniment dedicat consumatorilor de produse...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole