24 C
București
duminică, 1 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriRusia estimează că va vinde gaze naturale Chinei la jumătate din preţul...

Rusia estimează că va vinde gaze naturale Chinei la jumătate din preţul cerut cumpărătorilor din Europa

Preţul pentru gazele naturale ruseşti livrate Chinei prin conductă ar urma să scadă treptat în următorii ani şi va fi la aproximativ jumătate din cel cerut de Moscova pentru gazele livrate Europei, potrivit unui document al Guvernului rus, consultat vineri de Reuters.

De asemenea, exporturile de petrol ale Rusiei sunt aşteptate să scadă anul viitor, potrivit prognozelor economice până în 2026 trimise premierului rus Mihail Mişustin.

Conform acestui document, consultat de Reuters, preţul pentru gazele naturale ruseşti livrate prin conductă Turciei şi Europei este aşteptat să scadă în acest an până la 501,6 dolari pentru 1.000 de metri cubi, pentru a ajunge la 481,7 dolari pe mia de metri cubi în 2024, de la un preţ de 983,8 dolari pe mia de metri cubi în 2022.

În cazul gazelor naturale livrate Chinei, preţul este aşteptat să scadă până la o medie de 297,3 dolari pe mia de metri cubi în 2023 şi la 271,6 dolari pe mia de metri cubi în 2024.

Aceste estimări oferă un indiciu cu privire la contractul de 400 de miliarde de dolari, cel mai mare contract semnat vreodată de Gazprom, pentru furnizarea de gaze naturale firmei China National Petroleum Corp. via conducta Power of Serbia.

Preţul plătit de China pentru gazele naturale ruseşti livrate prin conductă nu a fost niciodată făcut public de Guvernul de la Moscova sau gigantul rus Gazprom, de la debutul livrărilor în 2019, însă analiştii suspectează de multă vreme că este vorba de un preţ mult mai mic decât cel la care Rusia vinde gaze Europei.

Iarna trecută, Europa a reuşit să depăşească problemele apărute în urma reducerii livrărilor de gaze naturale ruseşti, graţie eforturilor sale de a reduce consumul de energie şi a găsi alţi furnizori, precum vânzătorii de gaze naturale lichefiate.

Tot conform documentului consultat de Reuters, exporturile de ţiţei ale Rusiei ar urma să scadă în acest an până la 247 milioane de tone, de la 248,2 milioane de tone în 2022. Prognozele Moscovei arată spre o nouă scădere anul viitor, până la 240 milioane de tone, pentru ca în 2025 să revină pe creştere, la 247 milioane de tone.

Documentul menţionat arată că preţul la export pentru ţiţeiul rusesc este estimat la 71,3 dolari per baril în 2024, comparativ cu 79,6 dolari per baril în 2022 şi cel de 63,4 dolari per baril aşteptat în acest an, dar peste plafonul de preţ de 60 dolari per baril impus de Occident. 

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Putin ameninţă cu suspendarea acordului privind exporturile de cereale prin Marea Neagră

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ameninţat joi că va...
‹ adv ›

Rusia cere ca navele cu cereale ucrainene să părăsească Marea Neagră până pe 17 iulie

Rusia nu vede niciun temei pentru a prelungi acordul care a permis Ucrainei să-şi reia exporturile de cereale prin...

Rusia intenționează să majoreze taxele la exporturile de grâu

Autorităţile ruse analizează posibilitatea majorării preţului de referinţă folosit la calcularea taxei pentru exporturile de grâu până la 17.000...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole