20 C
București
duminică, 26 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleLumea se confruntă cu o „urgenţă climatică fără precedent”, declară Lula la...

Lumea se confruntă cu o „urgenţă climatică fără precedent”, declară Lula la summitul G20

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat sâmbătă, la summitul G20, că lumea se confruntă cu o „urgenţă climatică fără precedent”, dând ca exemplu inundaţiile din ţara sa, transmite France Presse.

„Absenţa unui angajament în favoarea mediului ne-a condus la o situaţie de urgenţă climatică fără precedent”, a declarat el în debutul reuniunii de două zile la vârf, organizată la New Delhi.

„Secetele, inundaţiile, furtunile şi incendiile sunt din ce în ce mai frecvente şi compromit securitatea alimentară şi energetică”, a adăugat Lula, a cărui ţară va găzdui summitul asupra climatului COP30 în 2025.

Liderii G20 s-au reunit la New Delhi în condiţiile în care acest an va fi probabil cel mai fierbinte din istorie, dar speranţele sunt slabe pentru a vedea grupul, divizat, punându-se de acord asupra unor acţiuni ambiţioase care să permită rezolvarea crizei climatice, notează AFP.

Trei probleme-cheie se află pe agenda summitului de la New Delhi: triplarea capacităţilor mondiale în materie de energie regenerabilă, reducerea progresivă a utilizării combustibililor fosili, precum cărbunele, dar şi finanţarea tranziţiei verzi în ţările în curs de dezvoltare.

În luna iulie, miniştrii energiei din ţările G20 nu au furnizat totuşi nicio foaie de parcurs pentru reducerea emisiilor şi nici nu au menţionat în declaraţia lor finală cărbunele, care constituie totuşi unul dintre principalii factori care contribuie la încălzirea climatică.

„Comunicatele care au fost publicate sunt trist de inadecvate”, a declarat în această săptămână pentru AFP Simon Stiell, de la Convenţia cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CNUCC).

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

BTA: Bulgaria se va alătura iniţiativei BIOEAST pentru o agricultură bazată pe expertiză

Bulgaria va participa la înfiinţarea unei asociaţii internaţionale pentru...
‹ adv ›

Barbu: Cred că va fi un an agricol foarte bun; suprafaţa afectată de secetă nu depăşeşte 200.000 hectare din 7 milioane ha însămânţate

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, consideră că 2024 va fi un an agricol „foarte bun” chiar dacă...

Barbu: România ar putea obţine 30 de mln de tone de porumb anual, după reabilitarea infrastructurii de irigaţii în 2027

România ar putea obţine într-un an 30 de milioane de tone de porumb de pe două milioane de hectare...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole