miercuri, 28 septembrie, 2022
15 C
București

-

HomepageȘtiriRomânia are 12 mii de producători în sistem ecologic; suprafaţa ecologică -...

România are 12 mii de producători în sistem ecologic; suprafaţa ecologică – 2%

Piaţa produselor economice în România este afectată de confuzia a ceea ce înseamnă ecologic, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei Inter-Bio, Costin Lianu.

„Piaţa produselor economice în România este o piaţă în formare cu un procent foarte mic, nu ştie nimeni foarte bine cifra de afaceri cu produse ecologice în România. Este obiectul unei cercetări pe care o vom face în cursul anului acesta prin Asociaţia Inter-Bio. Dar este o piaţă în formare. Este o piaţă mică ca şi celelalte pieţe din Europa de Est. Avem 12.000 de producători în sistem ecologic, un număr în creştere. Suprafaţa ecologică este încă mică, 2%. Nu vom atinge în niciun fel ţinta europeană de 25%. Nici măcar nu vom atinge proiecţiile care le considerăm noi rezonabile pentru România, de 11%. Strategia naţională pe agricultură ecologică fixează o ţintă modestă, de 5-6%, şi nu suntem foarte mulţumiţi de această ţintă. Cred că marea problemă este educaţia în consum pentru că există o mare confuzie în piaţă legat de ce înseamnă ecologic, biologic”, a spus Costin Lianu.

El a menţionat că acesta este principalul lucru pe care îl reclamă fermierii ecologici.

„Nu este corect ca în piaţă să fie producători care pretind că sunt producători în bio şi care nu sunt certificaţi. De asemenea, o confruntare este să vedem cum reuşim să creştem consumul la tânăra generaţie prin introducerea în şcoli a acestei educaţii în domeniul ecologic, iar o altă mare provocare este legată de faptul că procesatorii din România sunt foarte puţini. Gândiţi-vă, sunt doar 200 de procesatori şi 12.000 de producători”, a mai spus Costin Lianu.

Asociaţia Inter-Bio organizează vineri o expoziţie de produse ecologice cu ocazia Zilei Europene a produselor ecologice. Asociaţia sărbătoreşte producţia ecologică, un tip de agricultură durabilă prin care producţia alimentară se realizează în armonie cu natura, biodiversitatea şi bunăstarea animalelor.

Organizatorii consideră celebrarea acestei zile o ocazie excelentă de a sensibiliza publicul cu privire la producţia ecologică şi de a promova rolul-cheie jucat de aceasta în tranziţia către sisteme alimentare durabile. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Prețul cerealelor în scădere – noi temeri pe piața mondială

Ping-pong-ul prețurilor pe piața mondială a cerealelor continuă și...

Cum depistăm prezența acarianului Varroa la albine. Metode

Acarianul varroa la albine provoacă boala numită varooza. Când coloniile de albine nu sunt tratate sau tratate ineficient, coloniile pot...

Cultivarea mărarului – recomandări la semănat și îngrijire

Mărarul (Anethum graveolens) este una dintre plantele aromatice destul de populare în consum. Totodată, și întreținerea culturii este destul de ușoară....

Suprafaţa agricolă afectată de secetă a crescut luni la 683.527 hectare, în 38 de judeţe

Suprafaţa totală afectată de secetă a ajuns, luni, la 683.527 de hectare, în 38 de judeţe, arată datele comunicate...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate