13 C
București
duminică, 13 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRomânia are 12 mii de producători în sistem ecologic; suprafaţa ecologică -...

România are 12 mii de producători în sistem ecologic; suprafaţa ecologică – 2%

Piaţa produselor economice în România este afectată de confuzia a ceea ce înseamnă ecologic, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei Inter-Bio, Costin Lianu.

„Piaţa produselor economice în România este o piaţă în formare cu un procent foarte mic, nu ştie nimeni foarte bine cifra de afaceri cu produse ecologice în România. Este obiectul unei cercetări pe care o vom face în cursul anului acesta prin Asociaţia Inter-Bio. Dar este o piaţă în formare. Este o piaţă mică ca şi celelalte pieţe din Europa de Est. Avem 12.000 de producători în sistem ecologic, un număr în creştere. Suprafaţa ecologică este încă mică, 2%. Nu vom atinge în niciun fel ţinta europeană de 25%. Nici măcar nu vom atinge proiecţiile care le considerăm noi rezonabile pentru România, de 11%. Strategia naţională pe agricultură ecologică fixează o ţintă modestă, de 5-6%, şi nu suntem foarte mulţumiţi de această ţintă. Cred că marea problemă este educaţia în consum pentru că există o mare confuzie în piaţă legat de ce înseamnă ecologic, biologic”, a spus Costin Lianu.

El a menţionat că acesta este principalul lucru pe care îl reclamă fermierii ecologici.

„Nu este corect ca în piaţă să fie producători care pretind că sunt producători în bio şi care nu sunt certificaţi. De asemenea, o confruntare este să vedem cum reuşim să creştem consumul la tânăra generaţie prin introducerea în şcoli a acestei educaţii în domeniul ecologic, iar o altă mare provocare este legată de faptul că procesatorii din România sunt foarte puţini. Gândiţi-vă, sunt doar 200 de procesatori şi 12.000 de producători”, a mai spus Costin Lianu.

Asociaţia Inter-Bio organizează vineri o expoziţie de produse ecologice cu ocazia Zilei Europene a produselor ecologice. Asociaţia sărbătoreşte producţia ecologică, un tip de agricultură durabilă prin care producţia alimentară se realizează în armonie cu natura, biodiversitatea şi bunăstarea animalelor.

‹ adv ›

Organizatorii consideră celebrarea acestei zile o ocazie excelentă de a sensibiliza publicul cu privire la producţia ecologică şi de a promova rolul-cheie jucat de aceasta în tranziţia către sisteme alimentare durabile. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cezar Gheorghe: Seceta a produs pagube de 10 miliarde de euro în ultimii patru ani

Expertul în agribusiness Cezar Gheorghe (AgriColumn) a calculat pagubele...
‹ adv ›

Barbu: Cred că va fi un an agricol foarte bun; suprafaţa afectată de secetă nu depăşeşte 200.000 hectare din 7 milioane ha însămânţate

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, consideră că 2024 va fi un an agricol „foarte bun” chiar dacă...

Analiză: Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat

Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat, fiind primul ca suprafaţa agricolă, cu 693.034 hectare,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole