5.8 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriPremierul Ciucă caută gaze pentru Azomureș. Ce șanse există pentru reluarea producției

Premierul Ciucă caută gaze pentru Azomureș. Ce șanse există pentru reluarea producției

Reluarea producției la Azomureș, principalul producător de îngrășăminte chimice din România, se anunță un proces de durată, din moment ce identificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale constituie o problemă în continuare. Pentru moment, nici măcar implicarea autorităților nu pare să aibă prea mare succes.

Premierul Nicolae Ciucă spune că se poartă discuții cu Azerbaidjanul pentru livrarea de gaz lichefiat pentru înmagazinarea în depozite pentru iarna 2022-2023, însă nu are certitudinea că va ajunge ceva și la Azomureș.

Conducerea combinatului a mai apelat la Romgaz și Petrom, în speranța că se va găsi o soluție pentru reluarea producției la Târgu Mureș.

”Am discutat inclusiv cu reprezentanții companiei Azomureș. Este foarte important pentru noi să înceapă producția de îngrășăminte chimice. Singurul motiv pentru care nu au pornit – cert este că sunt pregătiți în orice moment în care găsim sursa de gaz, să pornească producția de îngrășăminte: în acest moment nu avem gaz suficient astfel încât să putem să asigurăm înmagazinarea în depozite pentru iarna 2022-2023, dar odată ce vom avea certitudinea că sursele de gaz de la cei cu care am discutat până în momentul de față – și mă refer la Azerbaidjan și posibilitatea de a achiziționa gaz lichefiat vor deveni certitudine, atunci vom avea și…Totodată există discuții între Azomureș și producători naționali de gaz, respectiv Romgaz și Petrom, să identifice o soluție în care să poată să pornească”, a declarat, luni, premierul Nicolae Ciucă la Guvern.

Recent, Azomureş a anunţat că ar putea relua producţia de îngrăşăminte pentru agricultură odată cu lansarea pachetului european de sprijin pentru industriile energo-intensive, însă graficul de repornire a instalaţiilor depinde şi de disponibilitatea gazului pentru piaţa din România.

Concret, este vorba de un sprijin de 50 milioane euro, care ar permite producătorului obținerea unei producții de 600.000 tone de îngrășăminte chimice.

La mijlocul lunii decembrie 2021, combinatul a anunţat oprirea instalaţiilor de pe platformă, din cauza preţului ridicat la energie. Producţia anuală a Azomureş, în condiţii normale de funcţionare, este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, iar aproximativ 75% din această producţie era destinată fermelor româneşti.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Plum pox sau vărsatul prunelor – ce facem cu pomii bolnavi

Plum pox sau vărsatul prunelor (Prunus virus) este o...

Boala hemoragică a iepurilor – maladie contagioasă

Boala hemoragică a iepurilor este o boală infectocontagioasă, specifică iepurilor, cu evoluție acută (rapidă), caracterizată printr-un sindrom hemoragic însoțit...

Caprele Saanen – cea mai productivă rasă de capre din lume

Patria caprelor de rasă Saanen este considerată o localitate cu aceiași denumire din Alpii Bernezi, Elveția. Deși elvețienii au...

Dihorul – cum protejăm păsările de gospodărie. Remedii utile

Deși au un aspect foarte drăgălaș, dihorii sunt animale prădătoare, destul de puternice, înzestrate cu gheare și dinți ascuțiți...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate