9.7 C
București
duminică, 24 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePlatformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd, în localitatea Şotânga din...

Platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd, în localitatea Şotânga din Dâmboviţa

Locuitorii din comuna Şotânga, judeţul Dâmboviţa, au la dispoziţie propria platformă comunală de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd, finanţată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN).

Potrivit unui comunicat al MMAP, noua platformă are o capacitate de 1.620 de metri cubi/an.

Investiţia totală pentru amenajarea acesteia şi achiziţionarea utilajelor necesare unei bune funcţionări a fost de 1,7 milioane lei, din care bugetul local a contribuit cu 4,3% din investiţie, restul de aproximativ 73.146 de lei fiind asigurat de MMAP.

Setul de utilaje primit de UAT este destinat organizării unui sistem public de colectare a gunoiului de grajd de la crescătorii de animale. În plus, echipamentele asigură un management corect în vederea obţinerii unui îngrăşământ organic de calitate şi la împrăştierea compostului rezultat (mraniţa) pe terenurile agricole, se precizează în comunicat.

„Am dorit să rezolvăm, în primul rând, calitatea apei pentru că pânza freatică de suprafaţă a avut probleme şi înainte. Comuna noastră a fost şi zonă de exploatare minieră, iar în combinaţie cu creşterea animalelor situaţia se agrava. Privim dezvoltarea zonei în ansamblu, fiecare bucăţică trebuie să se încadreze într-un întreg, inclusiv platforma de gunoi de grajd să fie cuprinsă într-o vedere mai amplă. A trebuit să găsim surse de finanţare, am lucrat pe diverse programe de dezvoltare, urmează să accesăm şi să implementăm şi oportunităţile PNRR”, a declarat Constantin Stroe, primarul localităţii Şotânga.

Gestionarea corectă a gunoiului de grajd reprezintă una dintre cele mai importante responsabilităţi ale crescătorilor de animale, dar şi ale autorităţilor locale care stabilesc modul în care costurile de exploatare a platformelor construite urmează a fi acoperite, printr-o hotărâre a Consiliului Local.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională, prin care vor fi finanţate peste 80 de comunităţi locale. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Nematodul tulpinilor și bulbilor – dăunătorul ce poate distruge cultura de ceapă și usturoi

Nematodul tulpinilor și bulbilor (Ditylenchus dispaci) este un dăunător...
‹ adv ›

Raci australieni – descriere, creștere, înmulțire, hrană

Specia de raci australieni, cunoscută și sub numele de Cherax Quadricarinatus, e uimitoare - racii cresc rapid până la...

Reuters: India prelungeşte interdicţia exporturilor de ceapă pentru o perioadă nelimitată

Autorităţile din India au decis să prelungească, pentru o perioadă nelimitată, embargoul privind exporturile de ceapă, o decizie surprinzătoare...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole