17.4 C
București
sâmbătă, 3 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriPetiție! Fermierii solicită îmbunătățirea calității cursurilor de aplicare a PPP și excluderea...

Petiție! Fermierii solicită îmbunătățirea calității cursurilor de aplicare a PPP și excluderea acestora pentru specialiști

În urma modificării și completării Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, ministrului mediului și ministrului sănătății nr.1356/1343/2018/51/2019 privind sistemul de instruire şi certificare în scopul utilizării durabile a produselor de protecţie a plantelor, fermierii, indiferent de nivelul studiilor absolvite, trebuie să obțină un certificat de formare profesională pentru a putea aplica corect tratamentele fitosanitare la culturile practicate.

Certificatul se obține după parcurgerea instruirilor organizate de către Autoritatea Națională Fitosanitară în sistem online. Cursurile durează 18 ore, sunt repartizate în zilele de luni, marți și miercuri, în intervalul orar 8:00 – 14:00.

După ce unii fermieri au participat la cursuri, mai mulți dintre aceștia spun că au rămas nemulțumiți de calitatea acestora, dar și de faptul că, indiferent de nivelul de pregătire pe care îl au, sunt nevoiți să asculte unele și aceleași informații.

Potrivit lor, măsura este binevenită pentru fermierii care nu au studii în domeniul agricol, pe de altă parte, însă, cursul, devenind obligatoriu pentru toți și fiind unul general, nu corespunde nivelului de pregătire al inginerilor agronomi și specialiștilor care activează în domeniu.

„Cerem urgent ca inginerii agronomi sa fie incluși în cadrul specialiștilor capabili de a aplica produse fitosanitare. Considerăm că specialiștii licențiați în științe agricole sunt suficient de pregătiți pentru a îndeplini sarcinile zilnice elementare. Am urmat cursurile unei facultăți și ne-am câștigat dreptul de a practica această meserie”, se arată într-o petiție online creată de fermieri.

Astfel, aceștia solicită ca informațiile prezentate să fie clasificate și adaptate în funcție de audiența de bază a cursului, astfel încât cursul să fie relevant și adaptat în funcție de nivelul de pregătire al fermierilor participanți sau excluderea obligativității cursului pentru persoanele licențiate în științe agricole.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Afide la pomi – recomandări la combaterea eco și chimică

Afidele, numite popular și păduchi de plante, sunt reprezentate...
‹ adv ›

Prolemn: Producem de trei ori mai mult lemn decât consumăm, dar ne confruntăm cu sărăcia energetică

Stocul de masă lemnoasă pe picior, în pădurile României, este de 2,3 miliarde metri cubi, iar paradoxul românesc este...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au coborât în luna mai la cel mai redus nivel din ultimii doi ani

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut în luna mai la cel mai redus nivel din ultimii doi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole