9.8 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePădurile care se vor realiza prin PNRR vor beneficia de o subvenţie...

Pădurile care se vor realiza prin PNRR vor beneficia de o subvenţie de 465 de euro/hectar/an

Toate pădurile care se vor realiza prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pe baza unei Ordonanţe aprobată în Guvern săptămâna trecută, vor avea parte de o subvenţie pentru sechestrarea de carbon de 465 de euro/hectar/an, după plantare, a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, cu ocazia dezbaterii moţiunii simple depusă de USR împotriva demnitarului.

„Prin noul Cod Silvic a fost aprobată metodologia de calcul a cheltuielilor destinate asigurării serviciilor silvice pentru suprafeţele de fond forestier de maxim 30 de hectare, inclusiv. Prin această modificare au fost aduse sub pază peste 292.000 de hectare de terenuri forestiere. Săptămâna trecută, în şedinţa de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, s-a aprobat Ordonanţa de Urgenţă prin care aprobăm măsurile pentru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. S-a dat undă verde extinderii consistente a suprafeţei pădurilor din această ţară. Toate pădurile care se vor realiza prin PNRR, pe baza acestei Ordonanţe, după plantare vor avea parte de o subvenţie pentru sechestrarea de carbon de 465 de euro/hectar/an. Este o sumă care cu siguranţă va da un nou avânt acestei activităţi de plantare. Aceste prevederi legislative nu existau şi nu au venit din partea USR, ci din partea Guvernului, a Ministerului Mediului. În plus, cei care iau decizia de a înfiinţa o pădure de la zero, vor beneficia de o finanţare de 100% pentru plantarea în sine şi timp de 20 de ani putem să asigurăm o finanţare pentru sechestrarea de carbon”, a afirmat Tanczos.

Camera Deputaţilor s-a întrunit, luni, pentru a dezbate moţiunea simplă a USR împotriva ministrului Mediului, Tanczos Barna, deputaţii urmând să dea şi votul final.

Şedinţa este condusă de către vicepreşedintele forului, Daniel Suciu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 164 parlamentari.

Pe data de 5 aprilie, USR a depus moţiunea simplă intitulată „Amar de mediu. Ministrul Tanczos Barna trebuie să plece cât încă mai avem păduri de apărat”.

În acest context, USR susţine că ministrul Tanczos Barna este „principalul vinovat” pentru tăierile ilegale de păduri, pentru distrugerile provocate mediului, pentru incapacitatea statului de a profita de pe urma oportunităţilor oferite de economia verde şi pentru „dispreţul arogant” cu care este tratată societatea civilă atunci când atrage atenţia asupra problemelor.

Potrivit semnatarilor moţiunii, ministrului Mediului ar trebui să plece „nu numai” de la Guvern, ci şi din orice funcţie politică mai deţine.

„Această moţiune nu ar fi fost necesară dacă domnul încă ministru Tanczos ar fi avut bunul-simţ să se retragă singur din funcţie după ce un reportaj Recorder a arătat românilor ce fel de personaj a ajuns să se îngrijească de pădurile acestei ţări. Incompetenţa ar putea fi o scuză valabilă pentru domnia sa. S-au mai văzut cazuri de miniştri incompetenţi. Semnatarii acestei moţiuni cred însă că e vorba de mai mult decât atât. Incompetenţa e dublată de rea voinţă militantă, cinism şi eforturi conştiente de sabotare a propriului mandat. Domnul ministru nu respectă nici cetăţenii acestei ţări în guvernarea căreia a ajuns, nici moştenirea pe care noi toţi trebuie să o lăsăm urmaşilor noştri”, se arată în moţiunea USR. 

  • Citește despre ->
  • USR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole