20.9 C
București
joi, 4 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleO nouă platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd pentru fermierii...

O nouă platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd pentru fermierii din judeţul Olt

Locuitorii din localitatea Dobrosloveni şi satele învecinate, din judeţul Olt, vor beneficia de propria platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd, valoarea totală a investiţiei fiind de 1,81 milioane lei, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), printr-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd este finanţată de MMAP prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN) în proporţie de 93%, la care se adaugă contribuţia locală de aproximativ 7%.

Capacitatea de stocare a platformei este 1.620 mc/an şi va deservi gospodăriile şi micii fermieri care cresc animale, asigurând colectarea şi managementului gunoiului de grajd din această comună.

„Această investiţie finanţată de MMAP oferă autorităţii locale beneficiare, pe lângă platforma propriu-zisă, şi un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă. Practic, UAT-ul este în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecţiilor provenite de la animalele din gospodării şi fermele mici.”, menţionează ministerul de resort.

Beneficiarii investiţiilor făcute în cadrul proiectului CIPN sunt exclusiv UAT-urile care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanţare. Fondurile sunt puse la dispoziţie de către Guvernul României, printr-un împrumut de la Banca Mondială, pentru a stopa poluarea apei cu nitraţi proveniţi din surse agricole.

După terminarea lucrărilor, activitatea platformei va fi gestionată de UAT-ul beneficiar şi monitorizată de către MMAP.

Totodată, investiţiile au rolul de a responsabiliza gospodarii şi micii crescători de animale în respectarea gestionării corecte a gunoiului de grajd, aceştia fiind primii afectaţi de această poluare.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională.

Proiectul a demarat, iniţial, în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 86 de comunităţi locale.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

A fost lansată platforma de e-commerce, dedicată fermierilor

Fermierii români în căutarea unor oportunităţi de colaborare cu...
‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole