vineri, 7 octombrie, 2022
14.6 C
București

-

HomepageȘtiriO navă cu grâu ucrainean destinat Etiopiei a sosit în Djibouti

O navă cu grâu ucrainean destinat Etiopiei a sosit în Djibouti

Programul Alimentar Mondial (PAM) a anunţat că o navă închiriată de ONU care transporta 23.000 de tone de grâu ucrainean destinat milioanelor de locuitori din Etiopia care suferă de foame a sosit marţi în portul Djibouti, informează AFP.

Nava Brave Commander a părăsit portul ucrainean Pivdennîi pe 16 august, după un acord semnat în iulie de Kiev şi Moscova, sub egida Turciei şi a ONU, ce permite exportul de cereale ucrainene, blocat din cauza războiului declanşat de invazia Rusiei.

„Aprovizionarea de la bordul Brave Commander va hrăni 1,5 milioane de persoane timp de o lună în Etiopia”, a declarat directorul regional al PAM pentru Africa de Est.

Michael Dunford:

„Va avea aşadar un impact foarte mare pentru persoanele care în prezent nu au nimic”.

Nordul Etiopiei suferă o criză umanitară profundă, cauzată de un conflict care durează din noiembrie 2020 între guvern şi rebeli în regiunea Tigray, în timp ce sudul şi sud-estul ţării se confruntă cu o secetă istorică care afectează Cornul Africii, cea mai gravă din ultimii 40 de ani.

Potrivit PAM, 22 de milioane de persoane sunt ameninţaţi cu foametea în întreaga regiune, în special în Somalia, Etiopia şi Kenya.

Patru sezoane ploioase care au fost sărace în precipitaţii de la sfârşitul anului 2020 au ucis milioane de animale şi au distrus recolte, iar Organizaţia Meteorologică Mondială a ONU a avertizat săptămâna trecută că în următorul sezon ploios, între octombrie şi decembrie, ploile vor continua să fie sărace.

„Nu se întrevede încă un sfârşit pentru această criză a secetei. Prin urmare, trebuie să ne asigurăm resursele necesare pentru a salva vieţi şi pentru a împiedica ca oamenii să se ajungă la niveluri catastrofale de foame şi foamete”, a avertizat pe 19 august directorul executiv al PAM, David Beasley.

Ucraina şi Rusia sunt printre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, ale căror preţuri au crescut după începutul războiului. Deschiderea unui coridor de export în Marea Neagră a contribuit la stoparea acestei creşteri.

„Am observat deja o reducere cu 15% a preţurilor la grâu la nivel mondial după lansarea Iniţiativei Mării Negre. Dorim să vedem că soseşte mai multă hrană”, a spus Dunford.

„Din punctul de vedere al PAM, avem nevoie de milioane de tone în această regiune. Doar în Etiopia, trei sferturi din tot ceea ce obişnuiam să distribuim proveneau din Ucraina şi Rusia”, a adăugat el.

Potrivit Centrului Comun de Coordonare care supraveghează coridorul maritim al Mării Negre ce permite exportul de cereale din porturile ucrainene, peste 721.000 de tone au părăsit deja ţara pe mare.

Secretarul de stat american Antony Blinken, care a salutat sosirea navei şi rolul jucat de Djibouti, a avertizat că Statele Unite vor „monitoriza îndeaproape respectarea de către Rusia” a acordului ce permite exportul cerealelor ucrainene.

„Solicităm Rusiei să pună capăt imediat războiului împotriva Ucrainei, ceea ce ar contribui în mare măsură la ameliorarea recentei creşteri a insecurităţii alimentare la nivel mondial”, a spus Blinken într-un comunicat. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Fertilizarea foliară – avantajele realizării

Prin fertilizare se urmăreşte completarea nevoilor plantelor de substanţe...

Pete pe fructele de roșii – cauzele apariției și tratament

Petele ce apar pe fructele plantelor de roșii sunt de o varietate foarte mare: mai deschise, mai închise, de...

Cum răspunde Europa la criza alimentară mondială

În mijlocul unei crize alimentare mondiale, în care preţurile au atins valori record, Uniunea Europeană încearcă să împiedice apariţia...

Ucraina: Suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă ar putea scădea cu 30-60% fără sprijin din partea statului

Suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă în Ucraina ar putea scădea cu 30 - 60% în 2023 fără sprijin...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate