30.7 C
București
vineri, 22 septembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriMinistra Odobescu a evidenţiat, la New York, rolul României în asigurarea tranzitului...

Ministra Odobescu a evidenţiat, la New York, rolul României în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a evidenţiat, la New York, la o reuniune informală a şefilor diplomaţiilor din statele membre UE, rolul României în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene, în special după retragerea Rusiei din Iniţiativa privind grânele la Marea Neagră, şi a atras atenţia asupra creşterii presiunii asupra Coridoarelor Solidarităţii ale UE.

La reuniunea de la New York, care a avut loc luni în marja Săptămânii la nivel înalt a celei de a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, miniştrii de Externe din UE au avut discuţii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent pe situaţia din teren, securitatea alimentară şi consecinţele geopolitice ale războiului, precum şi pe demersurile diplomatice privind Formula de pace propusă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a informat MAE.

Totodată, miniştrii au evaluat abordarea UE privind regiunea Sahel, inclusiv în contextul evoluţiilor din Niger, şi au discutat despre evoluţiile recente din cadrul Dialogului Belgrad – Priştina.

În ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul Luminiţa Odobescu a condamnat atacurile repetate ale Moscovei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre Reni şi Izmail şi a informat în legătură cu fragmentele de dronă, similară celor folosite de armata rusă, descoperite pe teritoriul României, a precizat MAE.

„Luminiţa Odobescu a evidenţiat rolul României în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene, în special după retragerea Rusiei din Iniţiativa privind grânele la Marea Neagră, şi a atras atenţia asupra creşterii presiunii asupra Coridoarelor Solidarităţii ale UE. A reiterat angajamentul României de a continua eforturile de facilitare a tranzitului de cereale, menţionând că peste 25,5 milioane de tone de cereale şi bunuri ucrainene au tranzitat teritoriul ţării noastre. Totodată, ministrul de Externe a evidenţiat importanţa continuării sprijinului pentru Ucraina, concomitent cu gestionarea corespunzătoare a implicaţiilor asupra pieţelor interne, respectiv asupra fermierilor”, a menţionat sursa citată.

Cu privire la Formula de Pace propusă de preşedintele Zelenski, Odobescu a evidenţiat importanţa continuării dialogului privind aprofundarea şi detalierea acesteia în continuarea discuţiilor de la Jeddah din luna august.

Ea a amintit implicarea activă a ţării noastre în eforturile diplomatice la nivel european pentru a gestiona dialogul cu actorii globali privind consecinţele geopolitice ale războiului din Ucraina, în contextul Adunării Generale a ONU.

Discuţia privind abordarea UE în Sahel a avut loc în continuarea dezbaterii informale a miniştrilor de Externe de la Toledo din luna august, unde a fost recunoscută nevoia unei reflecţii strategice privind consecinţele loviturii de stat din Niger asupra regiunii.

Ministrul de Externe a reiterat angajamentul României pentru securitatea şi stabilitatea regiunii Sahel, atrăgând atenţia asupra riscului ca evoluţiile pe palierul securităţii să se extindă. În acest context, Luminiţa Odobescu a subliniat importanţa abordării cauzelor profunde ale instabilităţii din regiune, precum combaterea terorismului şi a surselor sale de finanţare, concomitent cu investiţii în educaţie, securitate alimentară şi sănătate, a mai informat MAE.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

00:02:40

VIDEO. Bio Roniko: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

Proiectele implementate de compania Variant Irrigation atât în România,...
‹ adv ›

European Newsroom: Abundenţă de cereale pe piaţa unică din UE odată cu expirarea restricţiilor la importuri

Restricţiile temporare la importurile de cereale ucrainene în cele cinci state vecine care sunt şi membre UE s-au încheiat...

Ucraina: O navă cu grâu a părăsit un port ucrainean cu destinaţia Egipt

O navă încărcată cu grâu a plecat dintr-un port ucrainean cu destinaţia Egipt, au anunţat vineri autorităţile ucrainene, subliniind...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole