30.4 C
București
duminică, 16 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleArad: Cinci focare de pestă africană sunt în evoluţie în goposdării din...

Arad: Cinci focare de pestă africană sunt în evoluţie în goposdării din patru localităţi

Cinci focare de pestă porcină africană sunt în evoluţie în judeţul Arad, în gospodării din patru localităţi, iar peste 300 de porci au fost ucişi preventiv pentru a se stopa răspândirea bolii, în timp ce alte măsuri de restricţii au fost impuse localnicilor.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat marţi, că aproximativ 280 de porci se aflau într-o singură exploataţie, din localitatea Aluniş, iar restul porcilor sunt din gospodării din Neudorf (două focare), Fântânele şi Chesinţ.

„În acest moment mai avem suspiciuni de îmbolnăvire şi am trimis la laborator probe pentru analiză. În funcţie de rezultate, vom decide măsurile care se impun”, a spus Roşu.

Conform sursei citate, 321 de porci au fost ucişi preventiv de autorităţi, iar 10 au murit din cauza bolii.

Primul focar din acest an a fost confirmat în luna august, într-o gospodărie din Neudorf în care se aflau câţiva porci, iar al doilea focar a afectat ferma cu 280 de porci din Aluniş.

Autorităţile au organizat filtre la intrările şi ieşirile din localităţile afectate, astfel încât să fie prevenită ieşirea animalelor vii sau a cărnii şi produselor din carne de porc.

În jurul fiecărui focar s-a delimitat o zonă de restricţie care este formată din zona de protecţie, pe o rază de trei kilometri, şi zona de supraveghere de 10 kilometri. În zona de protecţie, toate exploataţiile sunt vizitate de medici veterinari, pentru a fi examinaţi clinic porcii din gospodării. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Melci în grădină – ce mănâncă, cum îi ținem la distanță

Frecvent, putem întâlni melci în grădină sau curte. Aceștia, fiind erbivori, deseori provoacă daune culturilor. În acest articol vom...

Când și cum se aplică giberelina GA3 la vița de vie

În viticultura sunt utilizate substanţe cu efect de stimulare (gibereline, auxine, citochinine) şi de inhibare (acidul abscizic, etefonul), iar...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole