11.1 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinisterul Agriculturii din Ucraina solicită sprijinul autorităților române de resort

Ministerul Agriculturii din Ucraina solicită sprijinul autorităților române de resort

Ministrul Agriculturii din Ucraina, Roman Leshchenko, a cerut sprijinul ministrului de resort din România, Adrian Chesnoiu, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă. La acest moment, Ucraina are stopate practic exporturile de cereale, după ce porturile sale au fost blocate în urma invaziei de către Rusia.

O soluție ar fi transportul grânelor pe cale ferată la graniţele cu România, Ungaria, Slovacia şi Polonia, de unde pot să ajungă în porturile şi hub-urile logistice ale ţărilor europene, după cum a anunțat recent Căile Ferate Ucrainene.

În prezent, Ucraina mai are disponibile undeva la peste 10 milioane de tone de cereale pentru export, potrivit informațiilor din piață.

“Am avut un dialog constructiv, prin videoconferință, cu Roman Leshchenko, ministrul Agriculturii din Ucraina și adjunctul său, Taras Dzioba. Ne-au transmis solicitările lor de sprijin și de menținere a contactului permanent în vederea rezolvării problemelor cu care se confruntă, ca urmare a războiului declanșat de Federația Rusă. Rămânem ferm angajați în sprijinirea poporului ucrainean și a fermierilor din această țară, greu încercați în această perioadă dificilă”, a anunțat ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu într-o postare publicată, pe Facebook.

Ucraina, un producător global important de produse agricole, a interzis în urmă cu câteva zile exporturile de îngrăşăminte, dar și de produse agricole de bază, introducând licenţe pentru exporturile sale cheie – grâu, porumb şi ulei de floarea soarelui.

După cum se știe, Ucraina este un jucător important pe piața internațională a cerealelor, fiind al cincilea exportator de grâu din lume şi lider la exportul de ulei de floarea soarelui.

Ucraina avea în plan exporturi de peste 60 de milioane de tone de cereale, din care 33 de milioane de tone de porumb şi 23 de milioane de tone de grâu, pentru sezonul iulie 2021-iunie 2022.

La data de 23 februarie, cu o zi înainte de începerea invaziei de către Rusia, livrările la export se ridicau la 43 de milioane de tone de cereale, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Spike Brokers a anunțat că exporturile agricole ale Ucrainei ar urma să scadă cu 20% în martie 

Exporturile agricole ale Ucrainei pe cale maritimă ar urma...
‹ adv ›

Ucraina: Valoarea exporturilor a scăzut la 35,8 miliarde dolari, cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Valoarea exporturilor Ucrainei a scăzut cu 18,7% în 2023, comparativ cu 2022, totalizând 35,8 miliarde de dolari, cel mai...

Guvernul a prelungit măsurile pentru implementarea sistemului de autorizare la export al Ucrainei pentru produsele agricole

În Ședința de Guvern din 28 decembrie 2023 a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole