18.1 C
București
sâmbătă, 30 septembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriMarcel Boloș: Trebuie să fim atenţi ca ieftinirea alimentelor să apară pe...

Marcel Boloș: Trebuie să fim atenţi ca ieftinirea alimentelor să apară pe tot lanţul, de la procesator până la vânzătorul final

Ieftinirea alimentelor trebuie să apară pe tot lanțul, de la procesator până la vânzătorul final, spune ministrul Finanţelor, Marcel Boloş. Impactul măsurii care urmează să fie aprobată de Guvern va fi analizat după 3 luni de la intrarea acesteia în vigoare.

Populaţia aşteaptă din partea Guvernului şi a coaliţiei de guvernare măsuri care să ducă la ieftinirea alimentelor, în condiţiile în care a avut loc o creştere a preşurilor la produsele alimentare – şi în general a preţurilor – în perioada de criză, a spus Boloș într-o conferință de presă.

Proiectul de ieftinire a alimentelor, elaborat de Ministerul Agriculturii, aflat în dezbatere publică, a fost discutat în coaliţie.

„El are ca obiectiv final ieftinirea preţurilor la produselor alimentare prin plafonarea marjelor de adaosul comercial la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% şi la nivel de vânzător final de asemenea cu 20%,”, a spus ministrul.

„Este proiectul mult aşteptat de către toţi românii şi care urmează să fie implementat pe o perioadă de trei luni de zile şi sunt aşteptate ieftiniri considerabile a prețului la aceste produse alimentare”, a explicat Boloş.

„Aici trebuie să fim atenţi ca această ieftinire să apară pe tot lanţul, de la procesator până la vânzătorul final şi distribuitor, şi să poată să fie implementat aşa cum a fost susţinut de ministerul Agriculturii și lista care deja o avem anexată la proiectul de ordonanță cuprinde produse alimentare de bază pe care le folosesc toți românii”, a adăugat el.

După trei luni de la intrarea în vigoare a măsurii se va analiza impactul acesteia şi se vor lua deciziile următoare.

„Acuma este de văzut dacă după cele trei luni de zile, dacă prețurile s-au ieftinit, dacă prețurile au rămas tot la fel. O măsură care în alte state ale Uniunii Europene au produs și au avut efecte pe anumite categorii de riscuri. Este prematur să discutăm continuarea. Eu spun că trebuie să vedem modul în care va produce efecte și în funcție de asta să luăm pe mai departe măsurile corespunzătoare continuării. Dacă prețurile scad și în piață se vede la raft o scădere a prețurilor, este limpede că această măsură este în folosul românilor și trebuie continuată”, a explicat Boloș.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Florin Barbu a anunțat o nouă metodă de acordare a ANT în zootehnie

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a vizitat...
‹ adv ›

Produse de la producători, direct pe Raftul cu Bunătăți Locale din județul Vâlcea

De astăzi, județul Vâlcea se alătură celui mai amplu program pentru susținerea micilor producători, Raftul cu Bunătăți Locale, inițiat...

Ministrul Energiei: Până la sfârşitul acestui an ar trebui să avem o lege pentru energia eoliană offshore

România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an, consideră ministrul Energiei,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole