19 C
București
joi, 2 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMarcel Boloș: Trebuie să fim atenţi ca ieftinirea alimentelor să apară pe...

Marcel Boloș: Trebuie să fim atenţi ca ieftinirea alimentelor să apară pe tot lanţul, de la procesator până la vânzătorul final

Ieftinirea alimentelor trebuie să apară pe tot lanțul, de la procesator până la vânzătorul final, spune ministrul Finanţelor, Marcel Boloş. Impactul măsurii care urmează să fie aprobată de Guvern va fi analizat după 3 luni de la intrarea acesteia în vigoare.

Populaţia aşteaptă din partea Guvernului şi a coaliţiei de guvernare măsuri care să ducă la ieftinirea alimentelor, în condiţiile în care a avut loc o creştere a preşurilor la produsele alimentare – şi în general a preţurilor – în perioada de criză, a spus Boloș într-o conferință de presă.

Proiectul de ieftinire a alimentelor, elaborat de Ministerul Agriculturii, aflat în dezbatere publică, a fost discutat în coaliţie.

„El are ca obiectiv final ieftinirea preţurilor la produselor alimentare prin plafonarea marjelor de adaosul comercial la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% şi la nivel de vânzător final de asemenea cu 20%,”, a spus ministrul.

„Este proiectul mult aşteptat de către toţi românii şi care urmează să fie implementat pe o perioadă de trei luni de zile şi sunt aşteptate ieftiniri considerabile a prețului la aceste produse alimentare”, a explicat Boloş.

„Aici trebuie să fim atenţi ca această ieftinire să apară pe tot lanţul, de la procesator până la vânzătorul final şi distribuitor, şi să poată să fie implementat aşa cum a fost susţinut de ministerul Agriculturii și lista care deja o avem anexată la proiectul de ordonanță cuprinde produse alimentare de bază pe care le folosesc toți românii”, a adăugat el.

După trei luni de la intrarea în vigoare a măsurii se va analiza impactul acesteia şi se vor lua deciziile următoare.

„Acuma este de văzut dacă după cele trei luni de zile, dacă prețurile s-au ieftinit, dacă prețurile au rămas tot la fel. O măsură care în alte state ale Uniunii Europene au produs și au avut efecte pe anumite categorii de riscuri. Este prematur să discutăm continuarea. Eu spun că trebuie să vedem modul în care va produce efecte și în funcție de asta să luăm pe mai departe măsurile corespunzătoare continuării. Dacă prețurile scad și în piață se vede la raft o scădere a prețurilor, este limpede că această măsură este în folosul românilor și trebuie continuată”, a explicat Boloș.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Preşedintele UCPR declară că oferta de ouă este suficientă şi la preţuri rezonabile

Oferta de ouă este suficientă şi la preţuri rezonabile în această perioadă a Sărbătorilor Pascale, chiar dacă românii consumă...

Casa Verde Fotovoltaice. Schimbări importante anunțate de AFM pentru 2024

Casa Verde Fotovoltaice 2024 este pe cale să vină cu unele modificări semnificative, potrivit declarațiilor președintelui Administrației Fondului pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole