vineri, 7 octombrie, 2022
14.6 C
București

-

HomepageȘtiriMADR: Soiul de varză „Licurişca” va fi prezentat la Congresul mondial de...

MADR: Soiul de varză „Licurişca” va fi prezentat la Congresul mondial de Horticultură

Soiul de varză „Licurişca” va fi prezentat la Congresul mondial de Horticultură, organizat în Franţa între 14 şi 20 august 2022, de cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale – Buzău, sub coordonarea academicianului Costel Vînătoru, a anunţat joi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„Licurişca” este un soi vechi de varză de Buzău, care a contribuit la obţinerea mai multor varietăţi autohtone valoroase. Prima apariţie în literatura de specialitate datează din 1926 şi, datorită studiilor de restaurare, soiul este readus în atenţia cercetătorilor din întreaga lume.

„Reabilitarea soiului este un proces anevoios care presupune studiul originii sale, documentare de lungă durată, descoperirea şi conservarea caracteristicilor tipice”, se menţionează în comunicat.

Aşadar, „Licurişca” îşi găseşte originile în renumita varză de Buzău, unul din cele mai vechi soiuri care provine de la populaţia autohtonă stabilită în proximitatea Mării Negre şi Mediteraneene.

Soiul reabilitat poate fi introdus în viitor în producţie şi are potenţial de comercializare datorită culturii timpurii, aspectului uniform şi plat, conţinutului suculent sau frunzelor subţiri şi fine.

Astfel, conform academicianului, toate aceste calităţi făceau ca varza licurişca să fie „apreciată pentru că se aşeza bine cu forma aceasta puţin plată la murat”.

„Licurişca” este doar una dintre cele patru lucrări pe care cercetătorii români le vor prezenta în faţa reprezentanţilor din 200 de ţări, care constituie elita lumii ştiinţifice în horticultură.

La ultima ediţie a Congresului Mondial de Horticultură organizat în 2018 la Istanbul, studiul despre tomatele româneşti prezentat de Staţiunea de cercetări legumicole Buzău a primit Premiul pentru tinerii cercetători.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Fertilizarea foliară – avantajele realizării

Prin fertilizare se urmăreşte completarea nevoilor plantelor de substanţe...

Pete pe fructele de roșii – cauzele apariției și tratament

Petele ce apar pe fructele plantelor de roșii sunt de o varietate foarte mare: mai deschise, mai închise, de...

Cum răspunde Europa la criza alimentară mondială

În mijlocul unei crize alimentare mondiale, în care preţurile au atins valori record, Uniunea Europeană încearcă să împiedice apariţia...

Ucraina: Suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă ar putea scădea cu 30-60% fără sprijin din partea statului

Suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă în Ucraina ar putea scădea cu 30 - 60% în 2023 fără sprijin...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate