12.4 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMADR: Planul Naţional Strategic 2023-2027 se va axa pe consolidarea mediului asociativ

MADR: Planul Naţional Strategic 2023-2027 se va axa pe consolidarea mediului asociativ

Planul Naţional Strategic 2023-2027, aflat în curs de elaborare, se va axa pe consolidarea mediului asociativ şi îmbunătăţirea poziţiei fermierilor în lanţul agroalimentar, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.

Potrivit sursei citate, secretarul de stat Marius Mihai Micu a participat la videoconferinţa miniştrilor agriculturii din grupul Visegrad şi Bulgaria, Croaţia, România, Slovenia.

„În cadrul evenimentului au fost abordate următoarele subiecte: reforma PAC post 2020, Pactul Verde European, Strategia de la Fermă la Consumator, Planul Naţional Strategic 2023-2027, importanţa asocierii şi cooperării dintre fermieri”, se menţionează în comunicat.

În ceea ce priveşte poziţia României, Pactul Ecologic European şi Strategia ‘De la ferma la consumator’ specifică sectorului agroalimentar românesc reprezintă „foaia de parcurs a Uniunii Europene pentru o economie durabilă.”

„Noua Politică Agricolă Comună are un rol esenţial în gestionarea tranziţiei către un sistem alimentar sustenabil şi în consolidarea eforturilor fermierilor de a contribui la obiectivele climatice şi de mediu. Se doreşte integrarea acestor obiective în noul PNS. Prin Planul Naţional Strategic se va pune accent pe sprijinirea fermelor de familie şi întinerirea generaţiilor de fermieri, pe consolidarea mediului asociativ şi pe îmbunătăţirea poziţiei fermierilor în cadrul lanţului agroalimentar”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, în noul PNS vor fi definite măsuri şi intervenţii care să contribuie decisiv la reducerea vulnerabilităţii veniturilor fermierilor faţă de factorii externi, inclusiv faţă de schimbările climatice.

Potrivit Ministerului Agriculturii, în viitoarea perioadă de programare PAC 2023-2027 se va acorda o atenţie deosebită dezvoltării formelor asociative.

Astfel, PNS 2023-2027, aflat în curs de elaborare, se va axa pe consolidarea mediului asociativ şi îmbunătăţirea poziţiei fermierilor în lanţul agroalimentar.

„Reuniunea s-a finalizat prin adoptarea unei declaraţii comune a miniştrilor agriculturii din statele membre ale grupului Visegrad şi Bulgaria, Croaţia, România, referitoare la oportunităţile şi provocările exploataţiilor agricole ca urmare a aplicării Strategiei de la Fermă la Consumator. În încheierea întâlnirii, miniştrii au agreat ca recomandările formulate de Comisia Europeană privind obiectivele strategiei De la Fermă la Consumator, în cadrul Planurilor Strategice PAC, să fie considerate drept orientări fără caracter juridic obligatoriu”, se mai spune în comunicat.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Au fost puse bazele unor proiecte majore de investiţii în zootehnie, în cadrul vizitelor în Qatar şi EAU

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor...
‹ adv ›

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) nu produce o creştere a...

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole