4.7 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriMADR planifică până la toamnă să fie lansat proiectul pentru independenţa energetică...

MADR planifică până la toamnă să fie lansat proiectul pentru independenţa energetică a fermelor

Ministerul Agriculturii are pregătite toate documentele astfel încât până la toamnă să poată fi lansată sesiunea de depunere a proiectelor vizând asigurarea independenţei energetice a fermelor agricole prin montarea unor panouri fotovoltaice, a declarat miercuri, la Slatina, ministrul de resort, Adrian Chesnoiu.

„Sper să se definitiveze cât mai repede posibil ordonanţa de urgenţă ce prevede acordarea din Fondul de Modernizare a unei sume consistente pentru agricultură şi industrie alimentară, pentru asigurarea independenţei energetice, montarea de panouri fotovoltaice fie pe acoperişul clădirilor, pe fermele agricole, fie lângă, în spaţii de producere a energiei electrice care să deservească şi legumicultorii, pe de o parte şi fermierii în ansamblu, dar şi industria alimentară. Este un program la care ţin foarte mult, suntem de trei luni de zile în discuţii cu colegii de la Ministerul Energiei şi avem toate documentele făcute astfel încât până în toamnă să putem să lansăm sesiunea de depunere a proiectelor”, a spus ministrul Agriculturii.

Adrian Chesnoiu a mai declarat că Ministerul Agriculturii urmăreşte susţinerea fermierilor în faţa provocărilor determinate atât de criza energiei, cât şi de criza din Ucraina şi cea pandemică, iar una dintre măsuri vizează susţinerea fermierilor care depozitează producţia primară.

„În programul Rural Invest, aprobat prin OUG, se regăseşte şi o măsură de susţinere a celor care îşi depozitează producţia primară. Pentru că noi vrem ca fermierii români să-şi ducă în centrele de depozitare, în depozite autorizate, producţia primară, să nu o mai vândă din capul locului, în felul acesta se capitalizează mai bine şi vând atunci când preţurile sunt mai bune pentru ei. De cealaltă parte, veţi vedea o măsură de stimulare a procesării de materii prime, pentru că uşor-uşor această criză naşte oportunitatea României să schimbe la 180 de grade abordarea, să nu mai exportăm în cantităţi atât de mari cereale ca materie primă şi să exportăm făină sau produse cu valoare adăugată şi în felul acesta aducând un plus de valoare în România”, a adăugat ministrul Agriculturii. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Cultivarea pepenelui galben – sfaturi utile

Cultivarea de succes a pepenelui galben presupune respectarea mai...

Copilitul lăstarilor la roșii. Când se realizează și care este rolul

Copilirea roșiilor (tomatelor) presupune tăierea unor lăstari (copili) la plantele de roșii. Această metodă este aplicată în special de...

VIDEO. Ascenza lansează 4 produse bio de protecție a plantelor pe piața României

Compania Ascenza vine cu câteva noutăți importante pe piața europeană pentru anul 2022, reunite sunt brandul Blexia. Noile produse...

Scheme de tratament la cais: produse și perioade recomandate

Pomii de cais pot fi afectați în diferite etape ale vegetație de o gamă largă de boli și dăunători....
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate