17.1 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMADR: Cel mai important lucru este să asigurăm plata subvenţiilor la motorină...

MADR: Cel mai important lucru este să asigurăm plata subvenţiilor la motorină şi în zootehnie

Cel mai important lucru pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) este să asigurăm la rectificarea bugetară necesarul pentru plata subvenţiilor la motorină şi în zootehnie, a declarat vineri, pentru AGERPRES, ministrul de resort, Adrian Chesnoiu.

„Cel mai important lucru pentru Ministerul Agriculturii este să asigurăm la rectificarea bugetară de astăzi necesarul pentru plata subvenţiilor la motorină şi în zootehnie, pentru ameliorare, şi tot ce mai avem nevoie în acest sector. Proiectul de rectificare bugetară arată o neperformanţă în atragerea banilor europeni din partea AFIR pentru că suma este dezangajată de la AFIR. Eu le-am atras atenţia încă de anul trecut, la audierea pe bugetul de stat pe anul 2021, că şi-au pus un obiectiv mult prea înalt şi nu-l vor atinge, pentru că ştiam foarte bine AFIR, ştiam ce capacitate instituţională are şi ştiam ce incapacitate managerială are. De acolo s-a dezangajat suma. În schimb, ceea ce am solicitat de la Ministerul Finanţelor este să ne suplimenteze întreaga valoare pe capitolul de subvenţii astfel încât să plătim motorina şi subvenţiile în zootehnie. Acesta este primul pas”, a spus Adrian Chesnoiu.

Conform proiectului de rectificare publicat de Ministerul Finanţelor, MADR are prevăzută o diminuare a creditelor bugetare de 2,314 miliarde lei, per sold, dar şi o alocare suplimentară a 74 de milioane de lei pentru acordarea subvenţiei ca ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Ministrul Agriculturii a precizat că va anula ordinul fostului ministru cu privire la zona de zootehnie, „care a produs foarte multă rumoare în rândul crescătorilor de animale” .

„Avem probleme foarte mari în gestionarea Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie şi am dat dispoziţie să operăm nişte modificări. Evident anulăm ordinul ministrului cu privire la zona de zootehnie, care a produs foarte multă rumoare în rândul crescătorilor de animale, cu certificatele de origine, pentru că avem regulament european care trebuie respectat, iar ordinul trebuie discutat cu reprezentanţii sectorului”, a mai spus el.

Chesnoiu a subliniat că se va concentra şi pe execuţia bugetară a fiecărei entităţi în parte din subordinea ministerului, pentru a se asigura că există suficienţi bani în buget până la finalul anului pentru plata tuturor programelor aflate în derulare, dar şi pe bugetul Agriculturii al anului viitor.

„Pe de altă parte, lucrăm la bugetul anului 2022, de ieri seară am stat cu directorul de la Buget-Finanţe să începem creionarea bugetului pe anul 2022, pentru că agricultura României nu mai are timp de pierdut. Este urgent, presant”, a adăugat el.

Nu în ultimul rând, oficialul MADR va demara discuţiile cu fermierii pe Programul Naţional Strategic (PNS) pentru a-i putea da o formă, având în vedere că până la finele acestui an România ar trebui să trimită un draft.

„Am intrat şi în analiza PNS, un obiectiv extrem de important, pentru că trebuie finalizat rapid şi după întrevederile cu fermierii să putem să-i dăm o formă. Solicitarea în momentul de faţă este să trimitem până la finele anului un draft, dar eu o să particip la Consiliul de Miniştri în data de 12 decembrie şi analizăm posibilitatea să îl transmitem, poate în primul trimestru al anului 2022, astfel încât să ne asigurăm că dialogul cu toate sectoarele vizate pe PNS este unul constructiv şi facem o proiecţie foarte bună”, a adăugat noul şef al MADR.

Chesnoiu a mai spus că va transmite vineri o adresă către toate grupurile parlamentare pentru desemnarea unei persoane, preferabil un parlamentar, care să facă parte din Comitetul de Monitorizare al PNS şi să aibă calitatea de observator.

„Asta tocmai pentru că am văzut cât e de nocivă netransparenţa şi opacitatea instituţională şi am văzut în cazul PNRR. Nu vreau să se întâmple acest lucru şi cu PNS. Avem nevoie de dialog care să fie constructiv şi să iasă un PNS foarte bun (…) mai ales că avem aprobată Politica Agricolă Comună, dar aşa cum am spus şi la audieri, PAC şi celelalte strategii „Farm to Fork” şi „Green Deal” pot deveni riscuri şi vulnerabilităţi dacă nu avem inteligenţa necesară să le transformăm în oportunităţi. Acum avem inteligenţa necesară, zic eu, şi cel puţin buna mea credinţă să facem bine agriculturii din România şi mediului rural. Este fără echivoc”, a adăugat noul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de...
‹ adv ›

Ministrul Agriculturii: Retehnologizăm staţii de pompare care au fost puse în funcţiune în anul 1971

Una dintre cele mai vechi amenajări de irigaţii din România, Pietroiu- Ştefan cel Mare din judeţul Călăraşi, este în...

Ajutor de stat pentru compensarea pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate, fără înscrierea dosarelor în SIMM

Dosarele pentru acordarea ajutorului de stat în vederea compensării parţiale a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole