5.9 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriLa Miercurea-Ciuc s-au înregistrat minus 6,3 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură...

La Miercurea-Ciuc s-au înregistrat minus 6,3 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură a sezonului

Mercurul termometrelor a scăzut, vineri dimineaţa, până la minus 6,3 grade Celsius, aceasta fiind cea mai scăzută temperatură a sezonului din judeţ şi una dintre cele mai scăzute din ţară în această zi.

Potrivit informaţiilor furnizate de meteorologul Cristian Grecu, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, pe lângă temperatura de minus 6,3 grade Celsius înregistrată la Miercurea-Ciuc, s-au consemnat valori negative şi la celelalte staţii meteo din Harghita.

Astfel, la Topliţa au fost minus 4,7 grade Celsius, la Joseni s-au înregistrat minus 4,5 grade, la Odorheiu Secuiesc au fost minus 1,1 grade iar la staţia de munte Bucin s-au măsurat minus 2,6 grade Celsius.

Meteorologul Cristian Grecu a spus că valoarea de minus 6,3 grade Celsius înregistrată la Miercurea-Ciuc a fost una dintre cele mai scăzute din ţară, după Întorsura Buzăului, unde termometrele au arătat minus 6,4 grade Celsius.

„A fost o masă de aer rece care a pătruns dinspre nordul continentului şi, concomitent, am avut un regim anticiclonic, ceea ce a favorizat cantonarea masei de aer rece în zonele joase, depresionare. (…) Este obişnuit pentru judeţul Harghita, pentru această perioadă a anului şi pentru astfel de situaţii sinoptice”, a explicat Cristian Grecu.

Acesta a precizat că în perioada următoare vremea intră într-un proces de încălzire treptată.

„În perioada următoare vremea se încălzeşte, chiar de astăzi intră într-un proces de încălzire treptată. Vor mai fi temperaturi scăzute, mai ales în zonele depresionare, pentru că masa aceasta de aer rece nu poate fi foarte repede mutată de acolo, chiar dacă vremea se încălzeşte. Vom avea, în primă fază, încălzire în zonele de deal şi de munte. (…) Va fi mai multă ceaţă dimineaţa, pentru că va creşte inversiunea termică, încălzindu-se în zonele deluroase şi aerul rece rămânând în zonele joase, atunci inversiunea termică se măreşte şi poate vom avea mai multă ceaţă în următoarele două dimineţi. Dar suntem pe un fond de încălzire”, a arătat Cristian Greu.

Conform acestuia, în nopţile următoare vor mai fi valori de minus 3 – minus 4 grade în depresiunile din Harghita, dar apoi temperaturile vor fi pozitive.

Locuitorii din judeţul Harghita sunt obişnuiţi cu astfel de temperaturi, primele valori negative ale sezonului fiind înregistrate în urmă cu o lună. În acest context, furnizarea încălzirii în sistem centralizat a început, la Miercurea-Ciuc, în luna septembrie. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Tratamente la prun: scheme de protecție și perioade recomandate

Tratamentele la prun au drept scop menținerea sub control...

În România se răspândește un nou dăunător al tomatelor și castraveților din spațiile protejate

În atenția legumicultorilor, musculița mediteraneană a tomatelor (Lasioptera Tomaticola) - un nou dăunător al tomatelor și castraveților din...

Tufa spaniolă la cireș – cum se formează coroana. Tăierile

Sistemul de conducere tufă spaniolă la cireș (Spanish Bush) constă din mai multe ramuri ce reduc din vigoarea de...

Tăierile în uscat la vița de vie. Când și cum se efectuează

Tăierea viței de vie este importantă pentru calitatea și cantitatea producției de struguri. Există câteva reguli de aur și...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate