18.2 C
București
duminică, 6 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleLa Miercurea-Ciuc s-au înregistrat minus 6,3 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură...

La Miercurea-Ciuc s-au înregistrat minus 6,3 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură a sezonului

Mercurul termometrelor a scăzut, vineri dimineaţa, până la minus 6,3 grade Celsius, aceasta fiind cea mai scăzută temperatură a sezonului din judeţ şi una dintre cele mai scăzute din ţară în această zi.

Potrivit informaţiilor furnizate de meteorologul Cristian Grecu, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, pe lângă temperatura de minus 6,3 grade Celsius înregistrată la Miercurea-Ciuc, s-au consemnat valori negative şi la celelalte staţii meteo din Harghita.

Astfel, la Topliţa au fost minus 4,7 grade Celsius, la Joseni s-au înregistrat minus 4,5 grade, la Odorheiu Secuiesc au fost minus 1,1 grade iar la staţia de munte Bucin s-au măsurat minus 2,6 grade Celsius.

‹ adv ›

Meteorologul Cristian Grecu a spus că valoarea de minus 6,3 grade Celsius înregistrată la Miercurea-Ciuc a fost una dintre cele mai scăzute din ţară, după Întorsura Buzăului, unde termometrele au arătat minus 6,4 grade Celsius.

„A fost o masă de aer rece care a pătruns dinspre nordul continentului şi, concomitent, am avut un regim anticiclonic, ceea ce a favorizat cantonarea masei de aer rece în zonele joase, depresionare. (…) Este obişnuit pentru judeţul Harghita, pentru această perioadă a anului şi pentru astfel de situaţii sinoptice”, a explicat Cristian Grecu.

Acesta a precizat că în perioada următoare vremea intră într-un proces de încălzire treptată.

„În perioada următoare vremea se încălzeşte, chiar de astăzi intră într-un proces de încălzire treptată. Vor mai fi temperaturi scăzute, mai ales în zonele depresionare, pentru că masa aceasta de aer rece nu poate fi foarte repede mutată de acolo, chiar dacă vremea se încălzeşte. Vom avea, în primă fază, încălzire în zonele de deal şi de munte. (…) Va fi mai multă ceaţă dimineaţa, pentru că va creşte inversiunea termică, încălzindu-se în zonele deluroase şi aerul rece rămânând în zonele joase, atunci inversiunea termică se măreşte şi poate vom avea mai multă ceaţă în următoarele două dimineţi. Dar suntem pe un fond de încălzire”, a arătat Cristian Greu.

Conform acestuia, în nopţile următoare vor mai fi valori de minus 3 – minus 4 grade în depresiunile din Harghita, dar apoi temperaturile vor fi pozitive.

Locuitorii din judeţul Harghita sunt obişnuiţi cu astfel de temperaturi, primele valori negative ale sezonului fiind înregistrate în urmă cu o lună. În acest context, furnizarea încălzirii în sistem centralizat a început, la Miercurea-Ciuc, în luna septembrie. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Precipitațiile îngreunează lucrările agricole și recoltarea florii-soarelui în estul țării

Cantităţile de precipitaţii înregistrate în ultimele zile în estul...
‹ adv ›

AgroMeteo: Seceta pedologică se menţine în cea mai mare parte a Olteniei, a Munteniei şi în sudul Transilvaniei

Seceta pedologică se va menţine în următoarele zile în cea mai mare parte a Olteniei, a Munteniei şi, izolat,...

AgroMeteo: Seceta pedologică persistă, dar sunt așteptate averse cu impact agricol

Seceta pedologică se va menţine în cea mai mare parte a ţării pe parcursul acestei săptămâni, însă pot apărea...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole