10.7 C
București
miercuri, 3 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleInvestiţie de peste 1,65 milioane lei pentru o platformă de colectare a...

Investiţie de peste 1,65 milioane lei pentru o platformă de colectare a gunoiului de grajd deschisă în comuna Corneşti

Locuitorii din comuna clujeană Corneşti beneficiază de o platformă de colectare a gunoiului de grajd, printr-o investiţie de peste 1,65 milioane de lei, a anunţat, marţi, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Noua platformă comunală de gunoi de grajd are capacitatea de depozitare de 1.582 mc/an.

Potrivit sursei citate, investiţia este finanţată în proporţie de 95% de MMAP, iar restul de 5% reprezintă contribuţia locală.

Această nouă platformă se alătură celei recepţionate luna trecută în judeţul Cluj, în comuna Luna, ambele fiind construite în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, derulat de mai mulţi ani sub coordonarea MMAP, proiect ce sprijină comunităţile prin investiţii în infrastructura de management a gunoiului de grajd.

Gestionarea platformei va fi asigurată de UAT Corneşti care va fi în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecţiilor provenite de la animalele din gospodării şi fermele mici.

„Investiţia oferă, pe lângă platforma propriu-zisă, şi un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul rezultat (mraniţa) şi o cisternă vidanjă. Astfel, crescătorii de animale clujeni din zona acestei localităţi beneficiază de facilităţi mult îmbunătăţite pentru activităţile de gestionare a gunoiului de grajd, asigurându-se astfel condiţiile necesare pentru protejarea apelor de nitraţi, conform Codului de Bune Practici Agricole”, se menţionează în comunicat.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole, fiind în a doua fază, de finanţare adiţională.

Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată până în iunie 2023. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 86 de comunităţi locale. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Noi capacităţi de stocare a gunoiului de grajd pentru prevenirea poluării apei cu nitraţi în Ruginoasa, judeţul Iaşi

Locuitorii din comuna Ruginoasa, judeţul Iaşi, au la dispoziţie propria platformă comunală de depozitare şi gospodărire a gunoiului de...

Investiţie de aproape două milioane de lei într-o nouă platformă de depozitare a gunoiului de grajd, în comuna Stăneşti

Fermierii din comuna Stăneşti, judeţul Giurgiu, au la dispoziţie o platformă de depozitare a gunoiului de grajd, în urma...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole