joi, 30 iunie, 2022
31.9 C
București

-

HomepageȘtiriÎntărirea cooperării româno-americane în agricultură și industrie alimentară

Întărirea cooperării româno-americane în agricultură și industrie alimentară

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a primit astăzi, 8 iunie 2022, la sediul instituției, vizita unei delegații condusă de David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București.

În deschiderea întâlnirii, oficialii din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii au transmis aprecierea pentru ajutorul acordat de Guvernul României refugiaților din Ucraina. În contextul economic intern al provocărilor aduse de inflația înregistrată în ultimele luni, eforturile țării noastre și apelul către unitate sunt extrem de bine venite.

Temele de discuție au vizat sistemul de irigații din România, raportat la provocările aduse de schimbările climatice din ce în ce mai prezente la nivel global, oportunitățile pe care le au fermierii pentru a crește randamentele producțiilor agricole, precum și învățământul agricol din țara noastră. 

Ministrul Adrian Chesnoiu a întărit importanța parteneriatului puternic între cele două state în special în această perioadă în care pe plan intern ne confruntăm cu o creștere semnificativă a prețurilor la energie și gaze naturale, iar agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei a creat un context și mai dificil.

Dezvoltarea sistemului de irigații din România reprezintă un obiectiv prioritar încă de la preluarea mandatului de ministru. Recent au fost aprobate modificări ale legislației în domeniu care permit introducerea de sisteme locale sau microsisteme de irigat în ferme astfel încât tot mai mulți fermieri să aibă acces la echipamente de irigat care să îi ajute să obțină producții la un nivel ridicat. Ne dorim să creștem suprafața irigabilă, iar ținta noastră este să depășim 2 milioane de hectare irigabile, față de 1,3 milioane de hectare irigabile în prezent”, a subliniat ministrul Adrian Chesnoiu.

Un alt subiect de discuție a fost parteneriatul dintre Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu Ministerul Educației în ceea ce privește finanțarea liceelor agricole prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul căruia se va pune accent, pe de o parte, pe componenta practică și, pe de altă parte, pe cea didactică, în ceea ce privește adaptarea programei de studiu după nevoile reale ale fermierilor.

Educația în domeniul agricol va face diferența în viitor, de aceea trebuie să ne aplecăm spre învățământul agricol, pornind chiar de la ciclul gimnazial, continuând cu cel liceal și, mai departe, cu cel universitar. În contextul factorilor de risc cu care ne confruntăm trebuie să investim în educația copiilor noștri, cei care vor deveni fermierii de mâine”, a adăugat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

La rândul său, David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, a precizat că pe piața din România activează companii agricole cu care se poate iniția o colaborare în această direcție, exprimându-și disponibilitatea de a contribui la acest obiectiv important al țării noastre. În acest sens, discuțiile dintre MADR și reprezentanții Ambasadei vor continua la nivel de experți.

Un alt aspect discutat pe parcursul întrevederii a fost reprezentat de măsurile pentru tranziția către o ”agricultură mai verde” și valorificarea acestora prin investiții în energie solară, biomasă sau biogaz.

Cu privire la acest subiect, ministrul a explicat că o parte din Fondul pentru Modernizare alocat României va fi dirijat către fermieri şi către industria alimentară, astfel încât să se asigure independența energetică a acestor sectoare.

Dacă fermele își vor obține independența energetică, vor deveni mai puternice și mai profitabile. Prin instalarea de panouri solare pe acoperișurile fermelor și pe canalele de irigații se va reduce în timp presiunea pe sistemul convențional de producere a energiei”, a subliniat ministrul Adrian Chesnoiu. 

La finalul întâlnirii, oficialul român a declarat că România apreciază experiența și expertiza SUA în domeniul agricol, iar cooperarea dintre cele două țări trebuie să fie intensă în acest domeniu strategic.

La rândul său, David Muniz și-a exprimat toată disponibilitatea de colaborare în beneficiul fermierilor, apreciind eforturile depuse de aceștia ca fermele lor sa devină cât mai competitive pe piață internațională.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Olt: Numărul fermierilor înscrişi în programul pentru usturoi, aproape dublu faţă de anul trecut

Numărul fermierilor din judeţul Olt înscrişi în acest an...

ANSVSA solicită sprijin pentru dezvoltarea strategiei privind controlul pestei porcine africane

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre...

Mastita vacilor de lapte – forme și tratament

Mastita este o boală a ugerului cu caracter inflamator. Aceasta nu neapărat prezintă pericol pentru viața animalului, însă provoacă...

Rusia şi-ar putea limita exporturile de grâu doar la ţările „prietene”, anunţă Dmitri Medvedev

Unul dintre principalii colaboratori ai preşedintelui rus Vladimir Putin a avertizat vineri că Rusia, un important exportator de grâu,...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate