18.1 C
București
sâmbătă, 30 septembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriÎntâlnire cu procesatorii și comercianții pentru evaluarea pregătirilor privind limitarea adaosului comercial...

Întâlnire cu procesatorii și comercianții pentru evaluarea pregătirilor privind limitarea adaosului comercial la produsele alimentare de bază

Un mare lanţ de magazine a limitat adaosurile comerciale înaintea datei de 1 august, a anunţat joi ministrul Agriculturii, Florin Barbu, într-o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România din sectorul alimentar, reprezentanţi ai procesatorilor, ai Consiliului Concurenţei şi ai Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală.

„Dialogul cu dumneavoastră este esenţial, atât înainte cât şi post implementarea măsurilor incluse în OUG 67, pentru că trebuie să ne asigurăm că românii vor simţi cu adevărat efectele benefice ale acestui act normativ. Ştiu că vremurile sunt dificile pentru toţi, de aceea vă mulţumesc încă o dată pentru că aţi înţeles că trebuie să facem acest efort comun pentru a-i ajuta pe cei cu venituri mici şi medii să suporte mai uşor preţurile la produsele alimentare de strictă necesitate. Am văzut că un mare lanţ de magazine a limitat deja adaosurile comerciale, înaintea datei de 1 august. Îi felicit şi le mulţumesc. Este o dovadă clară că acest parteneriat pe care ni l-am asumat funcţionează şi acest fapt îmi dă încredere că mecanismul instituit prin acest act normativ va produce efectele aşteptate”, a declarat ministrul Agriculturii, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.

Întâlnirea de joi de la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a avut drept scop evaluarea stadiului pregătirilor pentru implementarea OUG 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, act normativ ce îşi va produce efectele începând cu data de 1 august 2023.

În cadrul dialogului dintre autorităţi şi reprezentanţii comercianţilor şi procesatorilor implicaţi în lanţul comercial au fost discutate aspecte privind stadiul armonizării contractelor aflate în derulare pe lanţul de comercializare, clarificări în legătură cu lista produselor pentru care se vor aplica măsurile prevăzute în actul normativ, precum şi modalităţile în care vor fi operate şi verificate reducerile de adaos comercial, astfel încât implementarea actului normativ să se producă fără sincope.

Următoarea întâlnire dintre reprezentanţii autorităţilor, cei ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România şi reprezentanţii procesatorilor va avea loc în prima săptămână a lunii august, pentru a fi verificat stadiul implementării măsurilor prevăzute în actul normativ, imediat după intrarea în vigoare a OUG 67/2023.

Potrivit actului normativ, cota de adaos comercial practicat de procesator poate fi de maximum 20% faţă de costul de producţie al produsului calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuieli directe şi indirecte.

Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, poate fi de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale. Adaosul comercial practicat de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi Cash & Carry poate fi de maximum 20% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile sale directe şi indirecte.

  • Citește despre ->
  • MADR

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Florin Barbu a anunțat o nouă metodă de acordare a ANT în zootehnie

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a vizitat...
‹ adv ›

Bucharest Food Expo 2023: Punctul de întâlnire al Industriei Alimentare din România

În perioada 28 septembrie – 01 octombrie 2023, MADR va participa cu un spațiu dedicat la cea de-a doua...

Conferința anuală europeană „Pâinea Păcii”

Conferința anuală europeană „PeaceBread” (Pâinea Păcii) a fost găzduită anul acesta de Slovacia, în perioada 20- 22 septembrie 2023, la Modra. Tema conferinței din acest...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole