30.5 C
București
miercuri, 2 iulie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleINS: Valoarea producţiei agricole a scăzut anul trecut cu aproape 16%, până...

INS: Valoarea producţiei agricole a scăzut anul trecut cu aproape 16%, până la 109,56 miliarde de lei

Valoarea producţiei agricole a scăzut cu 15,8% în 2022, comparativ cu anul precedent, totalizând 109,56 miliarde de lei preţuri curente, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.

Producţia vegetală a scăzut anul trecut cu 22,8%, până la valoarea de 71,91 miliarde de lei, producţia animală cu 0,5% (34,86 miliarde de lei), în timp ce serviciile agricole au crescut cu 29,2%, consemnând o valoare de 2,78 miliarde de lei.

‹ adv ›

În anul 2022, structura valorii producţiei ramurii agricole a prezentat mici variaţii în comparaţie cu anul precedent. Ponderea producţiei vegetale a fost de 65,6%, cu 5,6 puncte procentuale în scădere faţă de anul anterior, producţia animală de 31,8%, cu 4,8 puncte procentuale în creştere faţă de anul anterior, iar serviciile agricole au avut o pondere de 2,5%.

În ceea ce priveşte structura valorii producţiei vegetale în anul 2022, pe principalele grupe de culturi, au fost înregistrate creşteri la plante uleioase (+1,7 puncte procentuale), cartofi (+1,3 puncte procentuale) şi la cereale (+0,3 puncte procentuale), iar scăderi s-au consemnat la legume şi pepeni (- 2,3 puncte procentuale), plante de nutreţ (-0,5 puncte procentuale), fructe şi struguri (-0,4 puncte procentuale) şi la alte grupe de produse (-0,1 puncte procentuale).

Potrivit datelor INS, în anul 2022 valoarea producţiei animale a crescut la păsări (+1,8 puncte procentuale), produse obţinute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică (+0,7 puncte procentuale) şi la ovine şi caprine (+0,5 puncte procentuale). Scăderi ale ponderilor valorii producţiei au fost înregistrate la porcine (-2,6 puncte procentuale) şi la alte grupe de produse (-0,4 puncte procentuale).

INS precizează că datele privind valoarea producţiei agricole în anul 2022 sunt semidefinitive, iar cele definitive pe macroregiuni, regiuni de dezvoltare şi judeţe vor fi disponibile în luna octombrie 2023.

  • Citește despre ->
  • INS
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

INS: Carnea de pasăre, în creștere; scăderi la bovine, porcine și ovine

Producţiile de carne de ovine/caprine şi de bovine obţinute...
‹ adv ›

Scumpiri accentuate la fructe și conserve: INS anunță inflație de 5,45%

Fructele proaspete, conservele din fructe, citricele şi transportul cu trenul se află în topul scumpirilor înregistrate în mai 2025,...

INS: Producția de carne, în creștere la aproape toate speciile în aprilie

Producţia de carne a României a crescut în aprilie 2025 la majoritatea speciilor de animale şi păsări în comparaţie...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole