2.5 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFondurile europene din rezerva pentru situații de criză o posibilă soluție pentru...

Fondurile europene din rezerva pentru situații de criză o posibilă soluție pentru fermierii români

În cadrul unei conferințe de presă organizată în urma întâlnirii miniștrilor agriculturii, care a avut loc sâmbătă, 21 ianuarie, la Berlin, Wojciechowski a recunoscut problemele create de măsurile luate de UE pentru a sprijini exportul de cereale din Ucraina. 

Potrivit comisarului pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, rezerva de criză a Politicii Agricole Comune ar putea fi folosită pentru a sprijini agricultorii din țări precum Polonia sau România, afectați de afluxul de cereale din Ucraina.

„Observăm cu atenție efectele importurilor agricole din Ucraina. Acestea nu au un impact negativ asupra întregii UE, dar produc dificultăți regionale”, a declarat el, dând ca exemplu Polonia, țara sa de origine. 

Încă din luna mai 2022, UE a lansat așa-numitele „culoare de solidaritate”, un set de măsuri menite să faciliteze Ucrainei exportul de produse agricole prin toate rutele posibile – inclusiv transportul feroviar, rutier și fluvial – pentru a o ajuta să facă față perturbărilor cauzate de război. 

‹ adv ›

Dar, deși inițiativa a fost menită să faciliteze transportul prin țările vecine Ucrainei către piețele mai largi ale UE și către piețele globale, fermierii și legislatorii UE au avertizat, în repetate rânduri, că există mari cantități de cereale ce rămân blocate în regiunile de frontieră, eliminându-i astfel, de pe piață, pe producătorii locali. 

Comisia Europeană a ignorat inițial această problemă, care a apărut pentru prima dată în toamna anului 2022, iar comentariile lui Wojciechowski vin abia după ce un reprezentant al Comisiei a recunoscut problemele într-o întâlnire recentă cu legislatorii europeni din domeniul agriculturii. 

Fondul de rezervă pentru situații de criză poate fi o soluție 

Janusz Wojciechowski a explicat că, deși „culoarele de solidaritate” și reluarea exporturilor prin unele porturi din Marea Neagră au ajutat la redresarea comerțului ucrainean, în țări precum Polonia, afluxul de cereale a blocat instalațiile de depozitare, iar prețurile producătorilor locali s-au prăbușit. 

„Împreună cu fermierii afectați, lucrăm la rezolvarea problemei fără a pune în pericol relația comercială deschisă cu Ucraina”, a subliniat el. 

Comisarul crede că o posibilă soluție ar putea fi utilizarea rezervei de criză pentru a sprijini financiar fermierii afectați. 

Rezerva pentru situații de criză reprezintă un fond de 450 de milioane de euro inclus în sistemul Politicii Agricole Comune (PAC), care poate fi folosit pentru a finanța măsuri excepționale de contracarare a perturbărilor de pe piață care afectează producția sau distribuția. 

Fondul respectiv a fost activat pentru prima dată în aprilie, în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei. Pentru a-l activa din nou anul viitor ar fi nevoie de acordul tuturor miniștrilor agriculturii din UE. 

Având în vedere lovitura economică semnificativă pe care au primit-o economiile europene de la începutul războiului, în afară de rezerva pentru situații de criză, a adăugat comisarul, țările în cauză ar putea, de asemenea, să aloce subvenții naționale pentru agricultorii afectați, folosindu-se de oportunitățile create de așa-numitul cadru temporar de criză. 

Pentru că, în timp ce normele UE privind subvențiile impun, de obicei, plafoane stricte în ceea ce privește ajutorul financiar pe care guvernele naționale îl pot acorda fermelor și altor întreprinderi, cadrul de criză relaxează temporar aceste restricții.

Părerile sunt împărțite  

Cu toate acestea, ambele opțiuni – finanțarea la nivelul UE prin intermediul rezervei de criză sau ajutorul național – sunt susceptibile de a fi controversate cel puțin în rândul unor state membre. 

În timp ce țările cu economii puternice, precum Germania, au făcut presiuni pentru menținerea derogărilor de la normele privind ajutoarele de stat, pentru a-și putea ajuta întreprinderile prin intermediul fondurilor naționale, altele au subliniat că măsurile de sprijin ar trebui să fie mai degrabă europene decât naționale, deoarece nu toate țările au aceeași putere financiară. 

Dacă țări precum Germania își stimulează industria prin subvenții, în timp ce altele nu pot face același lucru, acest lucru ar putea denatura piața unică, au susținut Irlanda, Portugalia și Polonia. 

Janusz Wojciechowski a declarat că intenționează să discute cu cei 27 de miniștri ai agriculturii despre măsurile de sprijinire a celor afectați de afluxul de cereale în cadrul reuniunii de lunea viitoare (30 ianuarie), care va avea loc la Bruxelles.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Incendiu violent la un saivan din Slănic; mai multe animale au ars

Un incendiu violent a cuprins, joi seară, un saivan...
‹ adv ›

România garantează produse alimentare sigure, conforme cu reglementările europene, afirmă Mortasivu

Românii pot avea garanţia că pe piaţă sunt produse sigure şi în acord cu reglementările europene şi internaţionale, în...

Bugetul Programului de susținere a producției de cartof a fost majorat

În cadrul unei Hotărâri aprobate joi, Guvernul a suplimentat cu 3 milioane de lei suma alocată Programului de susținere...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole