28.7 C
București
marți, 26 septembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriFocare de leucoză bovină, în două gospodării ale populației din județul Ialomița

Focare de leucoză bovină, în două gospodării ale populației din județul Ialomița

În județul Ialomița există patru focare de leucoză enzootică bovină, în exploatații nonprofesionale, informează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Ialomița.

Focarele se află în localitățile Ciochina (două) și Sudiți. La Ciochina, focarele evoluează din anul 2021, animalele pozitive fiind eliminate, în timp ce la Sudiți este vorba de anul 2022.

În focarele din localitatea Sudiți au fost depistate 12 bovine pozitive, conform buletinului de analiză 12780/19.05.2022 emis de I.D.S.A. București, laboratorul national de referință.

Controlul efectuat în cele două exploatații a scos la iveal o serie de nereguli: proprietarii dețineau un număr mare de bovine identificate necorespunzător (lipsă două crotalii, lipsă o crotalie, crotalii neconforme scrise cu marker).

De asemenea, au fost înstrăinate fără documentele sanitare-veterinare prevăzute de legislație mai multe bovine. Pentru abaterile constatate cei doi proprietari au fost sancționați contravențional conform H.G. 984/2005 act.  cu amendă în valoare de 3100 lei fiecare. Aceștia mai fuseseră sancționați contravențional pentru aceleași încălcări ale legislației sanitare veterinare și-n luna noiembrie 2021.

Măsuri preventive

Prevenţia bolii se face prin aplicarea strictă a măsurilor profilactice nespecifice: respectarea tehnologiei, asigurarea perioadei de carantină, achiziţionarea de animale identificate pentru asigurarea trasabilității doar din efective indemne, controale serologice periodice, controlul vectorilor hematofagi, etc.

Animalele bolnave se elimină din efectiv prin abatorizare. Laptele provenit de la bovinele pozitive la Leucoză Enzootică Bovină este interzis pentru consumul uman.

La trei luni după eliminarea bovinelor pozitive și a produșilor acestora întreg efectivul de bovine, în vârstă de peste 12 luni rămas în exploatație, se testează serologic pe probe de sânge  prelevate la interval de patru luni. În cazul obținerii  a două rezultate negative se ridică restricțiile impuse în exploatație.

Proprietarii bovinelelor pozitive eliminate din efectiv  primesc despăgubire, în condițiile legii, arată DSVSA Ialomița.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Găinile Australorp – poze, descriere, norme de întreținere

Găinile Australorp sunt o alegere excelentă pentru cei care...
‹ adv ›

Salmoneloza la păsări – simptome, profilaxie și tratament

Salmoneloza la păsări este o boală infecțioasă cauzată de bacteriile din genul Salmonella. De obicei, salmoneloza este asociată cu...

Fascioloza sau viermele de gălbează la vaci, oi și capre – pericol, simptome, tratament și prevenire

Fascioloza, numită în popor gălbează, este o boală parazitară, care afectează ficatul și căile biliare la mai multe specii...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole