10.4 C
București
luni, 22 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFAO: Preţurile alimentelor au crescut în luna august

FAO: Preţurile alimentelor au crescut în luna august

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în august, după două luni de declin consecutiv, în urma avansului preţurilor la zahăr, uleiuri vegetale şi unele cereale, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În august, acest indice a urcat până la 127,4 puncte, de la o valoare revizuită de 123,5 puncte în iulie.

În ritm anual, preţurile au urcat cu 32,9% în august.

Potrivit FAO, preţurile la cereale s-au majorat cu 3,4% în august, comparativ cu luna precedentă, iar estimările privind producţia mai scăzută a unor mari state exportatoare a dus la scăderea preţului la grâu cu 8,8%, în timp ce preţul orzului a urcat cu 9%. În contrast, preţurile la porumb şi orez au scăzut luna trecută.

Preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 6,7% în august, comparativ cu luna precedentă, iar preţurile la lactate au scăzut uşor. În schimb, preţul zahărului a urcat cu 9,6%, pe fondul incertitudinilor privind producţia din Brazilia, cel mai mare exportator global de zahăr.

Din cauza secetei persistente din acest an din câteva ţări mari producătoare de cereale, FAO a înrăutăţit estimările privind producţia mondială de cereale în acest an, la aproape 2,788 miliarde tone, în scădere faţă de precedenta prognoză, de 2,817 miliarde tone, dar în creştere faţă de nivelul din 2020.

Cea mai semnificativă revizuire a fost în cazul producţiei de grâu, în scădere cu 15,2 milioane tone faţă de estimarea din iulie, la 769,5 milioane tone, în special din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din Statele Unite, Canada, Kazahstan şi Rusia.

Conform unor recente prognoze publicate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), preţul produselor agricole şi alimentare ar urma să înregistreze o corecţie în primii ani ai perioadei 2021-2030. 

  • Citește despre ->
  • FAO
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

FAO: Preţurile mondiale la alimente, la cel mai redus nivel din februarie 2021

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut...
‹ adv ›

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 13,7% în 2023

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut cu 13,7% anul trecut, atenuând astfel temerile privind evoluţia preţurilor...

FAO recomandă majorarea producţiei de carne ca răspuns la provocările de sănătate din ţările sărace

Lumea trebuie să majoreze producţia de carne pentru a răspunde la foamea răspândită şi lipsurile de nutrienţi cu care...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole