1.9 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriFabricile de procesare din Ucraina au început să achiziționeze semințe de floarea...

Fabricile de procesare din Ucraina au început să achiziționeze semințe de floarea soarelui. Ar putea fi reluate exporturile

Fabricile de procesare au reluat activitatea de procesare în cele opt zone cele mai sigure din vestul și parțial centrul Ucrainei (chiar cu excepția regiunilor Poltava și Dnipropetrovsk).

De la 1 februarie 2022, 46% din totalul rezervelor de floarea-soarelui din Ucraina se află în regiunile în care luptele au loc în prezent aproape continuu. Având în vedere pagubele semnificative aduse infrastructurii, unele dintre aceste cantități pot fi pierdute.

Dar acele stocuri de ulei și unități de procesare situate în regiuni fără lupte ar putea fi suficiente pentru a furniza ulei întregii populații din Ucraina până la sfârșitul anului de comercializare curent și chiar pentru a relua parțial exporturile acestui produs.

Astfel, se pot procesa în total aproximativ 400-450 mii de tone de semințe oleaginoase pe lună.

Ucraina este principalul exportator mondial de floarea-soarelui, asigurând peste 50% din valoarea exporturilor. În plus, țara asigură piața globală cu volume importante de ulei de floarea-soarelui, în special țările UE.

Rafinăriile de uleiuri vegetale din UE asigură prin importuri din Ucraina între 35% și 45% din uleiul de floarea soarelui consumat în UE.

„Conform estimărilo și în funcție de tipul de prelucrare și de nivelul volumului de muncă al întreprinderii, este vorba de obținerea a aproximativ 130-160 de mii de tone de ulei, ceea ce este mai mult decât suficient pentru consumul intern. Potrivit estimărilor noastre, încă de la începutul sezonului curent, volumul consumului de ulei de floarea-soarelui pe piața internă nu a depășit aproximativ 45 de mii de tone pe lună”, au menționat analiștii de la APK-Inform.

Dar logistica, disponibilitatea combustibilului, disponibilitatea fermierilor de a vinde materii prime și disponibilitatea companiilor de procesare de a se implica rămân probleme importante.

„În același timp, în opinia noastră, ar fi posibilă reluarea exporturilor de ulei din Ucraina peste granița de vest către UE. Loturile pot fi furnizate pe calea ferată, ceea ce va facilita includerea în procesare a mai multor fabrici care nu se află în zona de război”, au spus experți.

La începutul lunii martie, unele întreprinderi de procesare din Ucraina, care nu sunt situate în zona luptelor active, au reluat achiziționarea de semințe de floarea soarelui. Operatorii de piață au observat o creștere a ofertei de semințe oleaginoase de la fermieri, însă oferta a fost mică.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Cultivarea pătrunjelului pentru rădăcină. Sfaturi utile

Pătrunjelul este o plantă bienală, în primul an formează...

Năutul – leguminoasa ce poate fi cultivată cu succes în sistem ecologic

Năutul este o cultură solicitată pe piața externă în special în ultima perioadă. În plus, fiind o leguminoasă, constituie...

Cum producem biogaz și energie termică din deșeuri agricole

Chinezii au fost primii care au folosit energia biogazului cu o sută de ani înainte de era noastră. În...

Rasa de oi Suffolk – rasă bună de carne și nepretențioasă

Rasa Suffolk este una dintre cele mai populare rase de oi, fiind crescute pentru producția de carne și de...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate