9.1 C
București
luni, 22 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFEDIOL: Stocurile de ulei de floarea soarelui disponibile în UE se vor...

FEDIOL: Stocurile de ulei de floarea soarelui disponibile în UE se vor epuiza în 4-6 săptămâni

Potrivit asociației FEDIOL, situația de război din Ucraina are consecințe importante asupra livrărilor europene de ulei de semințe de floarea-soarelui, deoarece cantități de aproximativ 200.000 de tone/lună au încetat să fie transportate în porturile europene, iar companiile membre evaluează consecințele drept grave pe termen scurt ș lung.

În funcție de an, rafinăriile de uleiuri vegetale din UE asigură prin importuri din Ucraina între 35% și 45% din uleiul de floarea soarelui consumat în UE. Ucraina, fiind principalul exportator de ulei din semințe de floarea-soarelui, nu mai poate asigura aceste volume și ar putea fi imposibil de înlocuit în scurt timp aceste importuri, întrucât alți jucători de pe piața mondială se confruntă cu un deficit similar în aprovizionare.

O evaluare rapidă a arătat că reducerea substanțială a disponibilității uleiului de floarea-soarelui se va simți rapid. Se estimează că stocurile disponibile în UE sunt suficiente pentru 4 – 6 săptămâni. Dincolo de această perioadă, este probabil ca lipsa de disponibilitate a uleiului brut de floarea-soarelui și alternativele limitate să ducă la un deficit de ulei de semințe de floarea soarelui rafinat/îmbuteliat pe piața europeană, iar acest lucru se va simți până la nivelul consumatorului.

Membrii FEDIOL anticipează deja și fac tot posibilul pentru a atenua aceste efecte negative asupra sectorului alimentar. Ei au redirecționat deja volumele limitate de ulei de semințe de floarea soarelui destinat biodieselului înapoi pe piața alimentară.

Nu există o soluție imediată la această perturbare a livrărilor de ulei de semințe de floarea-soarelui și, evident, nu este clar dacă și cum va fi reluat comerțul. În funcție de piață, pot fi vândute uleiurile vegetale alternative, cum ar fi uleiul de rapiță, uleiul de soia și uleiurile tropicale.

Consumul UE de aproximativ 435.000 de tone de ulei de floarea-soarelui rafinat pe lună se bazează pe producția internă de semințe de floarea soarelui, în special în sudul și centrul UE și pe importurile de ulei brut de floarea soarelui, în principal ucrainean. Importurile din Ucraina reprezintă în principal ulei brut de floarea soarelui din hibrizi linoleici, care după rafinare este vândut ca ulei îmbuteliat.

FEDIOL, asociația europeană a industriei uleiurilor vegetale și făinii proteice, reprezintă interesele procesatorilor de semințe oleaginoase, fabricilor și îmbuteliatorilor de ulei vegetal din Europa.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Cod galben de ninsori însemnate cantitativ în zona montană din 14 judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o atenţionare de...
‹ adv ›

INS: Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 2,9%, importurile au crescut cu 4,4%

România a produs, în primele două luni ale acestui an, o cantitate de ţiţei de 449.400 de tone echivalent...

Atenționare! Rățișoara porumbului își face simțită prezența în culturile răsărite

În Banat, semănatul porumbului este în plină desfășurare în această perioadă. Cu siguranță, în curând vom asista la apariția...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole