19.5 C
București
marți, 3 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriErdogan anunţă că va discuta cu ONU despre reluarea acordului pentru transportul...

Erdogan anunţă că va discuta cu ONU despre reluarea acordului pentru transportul de cereale pe Marea Neagră

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat marţi că va discuta luna aceasta cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre reluarea acordului pentru transportul de cereale pe Marea Neagră, transmite Reuters, care preia presa turcă.

Erdogan s-a întâlnit luni la Soci cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu care a dialogat de asemenea despre proiectul respectiv. El a susţinut că ultima propunere a ONU vine în întâmpinarea unor cerinţe ale Rusiei pentru reactivarea înţelegerii expirate la sfârşitul lui iulie.

Ankara şi ONU au mediat în 2022 un acord care a permis Ucrainei să exporte milioane de tone de cereale pe Marea Neagră, însă Rusia a reclamat că nu beneficiază de aceleaşi facilităţi din cauza sancţiunilor financiare impuse de Occident, care îngreunează operaţiunile comerciale. Ca urmare, Moscova nu a fost de acord cu prelungirea înţelegerii.

Putin cere acum reprimirea Băncii Agricole Ruse în sistemul internaţional de plăţi bancare SWIFT şi asigurarea navelor implicate în transportul de cereale, a explicat Erdogan, potrivit radioteleviziunii TRT, televiziunii Haberturk şi altor posturi din Turcia.

„În 28 august, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în scrisoarea trimisă, a propus un mecanism intermediar care ar rezulta din tranzacţia SWIFT, nu direct SWIFT cum voiau ruşii. A spus şi că se lucrează la problema asigurărilor”, a declarat preşedintele turc.

El a declarat că Moscova prezintă aceste cerinţe ca „obligatorii” pentru reactivarea iniţiativei, iar Putin i-a spus că nu va lua nicio măsură până când „Europa îşi respectă promisiunile pe care mi le-a făcut”.

Turcia, membră a NATO, încearcă să convingă Rusia să se alăture din nou aşa-numitei Iniţiative pentru Cereale la Marea Neagră. Erdogan a afirmat că urmează să se întâlnească cu Guterres la Adunarea Generală a ONU de la New York, în perioada 18-26 septembrie, după ce va participa la summitul G20 din India în 9-10 septembrie.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Dăunători la varză – simptome de atac, combatere

Dăunătorii la varză pot produce pagube importante, reflectate atât...
‹ adv ›

MADR a publicat mecanismul de import a produselor agricole din Ucraina şi Republica Moldova

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se...

Producţia României din acvacultură este la jumătate faţă de cea a Cehiei

Producţia din acvacultură a Uniunii Europene în anul 2021 a fost de aproximativ 1,123 milioane de tone iar valoarea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole