7.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDaea: Până la această dată am adus în România 1,56 de miliarde...

Daea: Până la această dată am adus în România 1,56 de miliarde de euro; sunt bani importanţi care au ajuns la fermieri

Banii europeni care au ajuns la fermieri până la acesta dată depăşesc 1,56 miliarde de euro şi sunt bani importanţi pentru că i-au ajutat să-şi continue activitatea pentru lucrările în câmp, a declarat, sâmbătă, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„În fiecare an noi producem în ţară în jur de 3 miliarde (euro n.r.), iar până la această dată am adus în România 1,56 de miliarde de euro. Sunt bani importanţi care au ajuns la fermieri şi care i-au ajutat, pe de o parte, să se mobileze cu utilaje şi maşini agricole, pe de altă parte să-şi continue activitatea având capitalul de lucru necesar pentru lucrările în câmp”, a precizat Petre Daea, la finalul unei conferinţe organizate la Insitutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti-Mărăcineni.

Acesta a afirmat că toate programele europene derulate în România au fost valoroase, pentru că banii au fost consumaţi şi au întrezărit aşteptările fermierilor.

„Lucrul acesta se vede, noi de la intrarea în Uniunea Europeană am făcut un salt extraordinar de important în agricultura ţării. Fermierii sunt mai bine dotaţi, au tehnologii mai bune şi, zic eu, cu randamente pe măsura efortului pe care îl fac. Mă gândesc doar că la numărul de tractoare pe care îl avem acum în România, 293.000 de tractoare, sunt (…) datorită sprijinului pe care l-am primit de la Uniunea Europeană” a adăugat oficialul MADR.

Ministrul a transmis că obiectivul său ca om şi ca agricultor este să aducă bani europeni în România, indiferent de efort deoarece fermierii români merită acest lucru.

‹ adv ›

Întrebat cum comentează deciziile UE privind reducerea consumul de carne în următorii 7 ani, Daea a răspuns:

„Nu-l văd, nu-l văd. Mâncăm ce am mâncat dintotdeauna şi mâncăm în continuare”.

„Nu întâmplător am spus aici despre formele de sprijin. Nu întâmplător am spus că în continuare vom susţine creşterea efectivelor de animale. Este nevoie să facem acest lucru, să lucrăm terenul şi din rodul pământului şi din grajdurile cu animale să ne obţinem materia primă. Sigur, există şi boli şi dăunători, inclusiv la plante, unde sunt chiar mai mulţi dăunători”, a adăugat el.

De asemenea, Daea a menţionat că în acest an au fost lansate mai multe obiective noi investiţii în agricultura României, în special în zona de creştere a porcului.

„Sunt 71 de noi obiective de investiţii în agricultura României, în zona aceasta a creşterii porcului şi a păsărilor, din care 28 sunt pentru reproducţia de carne la suine, în aşa fel încât să reducem şi să eliminăm importul de de material biologic, ştiindu-se că astăzi suntem tributari în acest domeniu şi suntem legaţi şi dependenţi de importurile de material biologic din afara ţării. Lucrurile acestea le-am făcut acum şi au început aceste obiective, noi am făcut contractele pentru executarea acestora. În câţiva ani de zile lucrurile se îndreaptă şi în acest domeniu”, a mai spus şeful MADR.

În ceea ce priveşte pesta porcină africană, oficialul MADR a transmis că în cel mai scurt timp se va aproba în Parlamentul României un act normativ de importanţă deosebită, pentru combaterea acestei boli, care a adus pierderi economice însemnate industriei de creşterea porcului din ţara noastră.

„Ştiu foarte bine că în Parlamentul României este un act normativ de importanţă deosebită şi cu siguranţă într-o perioadă scurtă de timp va fi pus şi în mişcare. Este acea lege privind intervenţia în domeniu, în aşa fel încât să putem stăvili această boală, care ne-a afectat foarte mult şi nu numai pe noi, ci întreaga lume. Iată că nu găsim antidotul, nu găsim nici vaccinul şi nici nu găsim tratamentul la această nenorocită molimă pe care o avem în România şi care ne-a afectat”, a concluzionat ministrul Agriculturii.

Acesta a participat sâmbătă la evenimentul cu tema Oportunităţi de finanţare prin Planul Naţional Strategic 2023-2027, organizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală, desfăşurat la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti-Mărăcineni.

Conferinţa a fost organizată în cadrul campaniei „Caravana Cunoaşterii” şi se adresează în principal fermierilor, organizaţiilor societăţii civile şi partenerilor economici, sociali şi de mediu.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MADR propune modificări ale legislației privind pășunile și sprijin pentru tineretul ovin

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a avut...
‹ adv ›

MADR lansează Ghidul pentru energia regenerabilă în agricultură și industria alimentară

Versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei...

Ajutorul de minimis pentru legumele din spații protejate, prelungit până pe 18 noiembrie 2024

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a decis, joi, prelungirea până la data de 18 noiembrie a termenului...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole