33.7 C
București
sâmbătă, 23 septembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriCotaţia grâului crește din cauza secetei din SUA

Cotaţia grâului crește din cauza secetei din SUA

Bursa de cereale este din ce în ce mai mult influenţată de evoluţiile meteo şi precipitaţiile scăzute din SUA, în timp ce preţul grâului rusesc care sfidează orice concurenţă, penalizează exporturile europene, transmite AFP.

Cotaţiile la cereale îşi continuă revenirea demarată în urmă cu trei săptămâni, pe o piaţă dominată de meteorologie, aşa-numita „weather market”, în special de seceta din SUA, primul producător mondial de porumb.

Operatorii au primit o palmă marţi seara, după publicarea raportului săptămânal al Ministerului american al Agriculturii (USDA), în care se vorbeşte de o nouă degradare a condiţiilor culturilor de porumb, care se anunţă a fi cele mai nefavorabile de după 1992, susţine Damien Vercambre, analist la Inter-Courtage.

Deficitul de apă provoacă tensiuni la Bursa de cereale de la Chicago, dar îngrijorează de asemenea şi piaţa europeană, unde cotaţiile la grâu au fost nervoase în ultimele săptămâni, subliniază Gautier Le Molgat, analist la Agritel.

Miercuri, cotaţia la grâu a continuat să crească, ajungând în jurul orei 14:00 GMT la 246 de euro pe tonă.

„Aşa-numita „weather market” generează mişcări care sunt amplificate de zona financiară”, în timp ce în realitate, trebuie să aşteptăm luna iulie, când are loc polenizarea, pentru a putea estima mai bine randamentul culturilor, explică Damien Vercambre.

Acest gen de episod care să ducă la creşterea cotaţiilor are loc în mod frecvent în luna iunie, în perioada de creştere a culturilor, şi este „în general unul de scurtă durată”, după care piaţa se va concentra mai mult pe cerere, estimează Dewey Strickler, de la Ag Watch Market Advisor.

Potrivit acestuia, pe de o parte au căzut precipitaţii în ultimul week-end în sud-estul SUA, iar cele care vor veni în zilele următoare vor aduce apă culturilor de soia din porumb din Corn belt-ul american.

În acelaşi timp, grâul european, ale cărui cotaţii au revenit pe creştere, se confruntă cu preţuri extrem de competitive propuse de Rusia, care caută consumatori pentru a scăpa de stocurile sale colosale.

Potrivit Agritel, în ultimele zile Algeria a achiziţionat în ultimele zile aproape 630.000 de tone de grâu, în principal din Rusia, la preţuri care desfid orice concurenţă.

„Cu o diferenţă de preţ atât de mare, ruşii câştigă mai multă cotă de piaţă”, în detrimentul exportatorilor europeni şi americani de grâu, este de părere Gautier Le Molgat.

Potrivit acestuia, incertitudinile care planează asupra prelungirii acordului vizând exporturile de cereale ucrainene via porturile de la Marea Neagră, care expiră la 18 iulie, au trecut pe plan secund după temerile care au legătură cu evoluţiile meteo.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Piața mondială agricolă: Cotaţiile la grâu în continuă scădere pe plan global

Cotaţiile la grâu au scăzut marţi cu peste 1%,...
‹ adv ›

Raportul USDA: Producția globală, dar și prețurile la grâu – în scădere. Dominanța comercială a Rusiei se face simțită

Piața globală este mult mai puțin aprovizionată decât se credea. Cu toate acestea, recolta masivă și dominanța comercială copleșitoare...

Ţările din ECE cer UE extinderea embargoului privind importurile de cereale din Ucraina

Ungaria a ajuns la un acord cu România, Bulgaria şi Slovacia prin care cele patru state membre UE din...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole