15.5 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleComisarii ANPC au aplicat amenzi de 3,9 milioane lei, în urma controalelor...

Comisarii ANPC au aplicat amenzi de 3,9 milioane lei, în urma controalelor la 330 de magazine

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a continuat seria de controale la magazinele marilor lanţuri de retail, în ultimele zece zile, aplicând 384 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 3,9 milioane lei şi 123 de avertismente, conform unui comunicat al ANPC.

Potrivit sursei citate, în ultimele zece zile, comunicarea instituţiei a fost mult diluată, din respect faţă de situaţiile tragice prin care trec milioane de oameni din cauza conflictului armat din Ucraina.

„Dar pentru că publicul din România trebuie să cunoască, în continuare, realitatea de pe piaţa noastră, ANPC reia prezentarea concluziilor verificărilor extinse la nivelul întregii ţări, din hipermarketuri şi supermarketuri”, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii ANPC susţin că acestea fac parte dintr-o tematică de control naţională, iniţiată de preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, şi coordonată de directorul general, Paul Anghel, care presupune aplicarea unei abordări unitare, la nivelul tuturor judeţelor, a modului de a verifica felul în care sunt respectate prevederile legii în domeniul protecţiei consumatorilor de către operatorii economici.

„Am continuat acţiunile de control în liniştea demnă de drama pe care Ucraina o trăieşte. Şi noi alături de ea. Am tăcut din respect, dar am continuat acţiunile din acelaşi respect: pentru cetăţenii noştri, consumatori europeni! Avem deja rezultate pozitive! AMRCR, structura asociativă a marilor retaileri, a hotărât să înceapă o evaluare a pieţei şi să demareze, împreună cu ANPC, un nou tip de abordare! Vom reveni cu detalii! Până atunci, noi suntem aici să protejăm consumatorii, chiar dacă asta poate părea o atitudine prea dură pentru cei obişnuiţi cu autorităţi mai puţin ferme”, a afirmat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC.

Astfel, în perioada 23 februarie – 4 martie 2022, s-au desfăşurat 334 acţiuni de control, la magazine aparţinând lanţurilor Mega Image, Carrefour, Lidl, Penny, Profi, Kaufland, Auchan, Selgros şi Cora, la care s-au înregistrat abateri.

Astfel, reprezentanţii ANPC au aplicat 384 amenzi contravenţionale în valoare totală de 3,9 milioane lei şi 123 avertismente.

Totodată, au fost aplicate măsurile complementare de: oprire definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a produselor alimentare cu deficienţe, respectiv produse în valoare de aproximativ 150.000 lei, oprire temporară a activităţii şi prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru 68 de unităţi.

De asemenea, au fost trei propuneri de închidere temporară a unităţii pe o durată de cel mult 6 luni şi 30 de propuneri de încetare a practicii incorecte.

Printre cele frecvente nereguli constatate sunt: comercializarea unor produse în afara datei durabilităţii minimale, în 30 de unităţi, comercializarea unor produse congelate neconforme (produse cu culoarea modificată şi cu acumulări de gheaţă în ambalaj) şi comercializarea unor fructe şi legume cu modificări organoleptice evidente şi urme de mucegai, în 78 de magazine.

De asemenea, s-a constatat comercializarea a diverse produse alimentare fără informaţii privind data şi ora deschiderii ambalajului, lipsa afişării alergenilor pe etichetele unor produse alimentare şi utilizarea unor vitrine frigorifice sau congelatoare cu rafturi care prezentau un grad avansat de uzură, depreciate, pătate, cu praf în strat grosier, rugină, vopsea exfoliate, cu insecte moarte, resturi şi reziduuri alimentare, în 58 de unităţi.

Totodată, comisarii ANPC au constatat nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor, în 26 de magazine, utilizarea unor spaţii de depozitare neigienizate sau neconforme din punctul de vedere al regimului de temperatură sau al gradului de uzură al aparaturii, în 37 de locaţii şi utilizarea unor cuptoare neigienizate, prezentând un strat gros de arsură şi grăsimi, precum şi a unor tăvi neigienizate sau deteriorate, în 24 de unităţi.

Printre neregulile constatate se mai află: existenţa pavimentului neigienizat, în magazine, cu un strat de praf gros, grăsime şi zone depreciate sau a plafonului deteriorat, comercializarea unor mărţişoare din argint, fără a deţine autorizaţie pentru comerţul obiectelor din metale preţioase, în 6 unităţi şi deficienţe de informare pe etichetele de produs sau ale raioanelor, referitor la elementele de identificare-caracterizare ale mărfurilor, la data durabilităţii minimale sau la preţul unitar.

Pe lista de neregulilor constatate se află practici comerciale înşelătoare, respectiv utilizarea unor sintagme comerciale de promovare, care nu pot fi probate cu documente sau care se dovedesc a fi neadevărate comparând preţurile din magazin, neconcordanţă între preţul la raft şi cel de la casa de marcat, în 36 de magazine, nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte promoţiile, comercializarea unor produse nesigure sau utilizarea, în zona gastro, a unor proceduri nesigure de preparare şi comercializarea unor produse cu ambalajul deteriorat.

  • Citește despre ->
  • ANPC
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANPC: Amenzi de peste 45.000 de lei şi carne de pui cu Salmonella retrasă de la vânzare, în urma unor controale

Comisarii pentru protecţia consumatorilor au aplicat amenzi în valoare...
‹ adv ›

ANPC: Un nou ordin pentru vânzarea produselor alimentare și protecția consumatorilor

Furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă la produsele alimentare neambalate...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole