22.7 C
București
luni, 5 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriCinci sisteme de captare a deşeurilor plutitoare, amplasate pe râurile Dâmboviţa, Ialomiţa,...

Cinci sisteme de captare a deşeurilor plutitoare, amplasate pe râurile Dâmboviţa, Ialomiţa, Argeş, Jiu şi Mureş

Cinci sisteme de captare a deşeurilor plutitoare au fost amplasate pe râurile Dâmboviţa, Ialomiţa, Argeş, Jiu şi Mureş în cadrul campaniei „Apa care are grijă de ape”, iniţiată de Dorna în parteneriat cu Administraţia Naţională Apele Române şi cu suportul Asociaţiei CSR Nest din Bucureşti.

Potrivit iniţiatorilor campaniei, proiectul s-a desfăşurat etapizat şi a vizat, în primă fază, râurile Ialomiţa şi Dâmboviţa, pe care au fost instalate, în primăvara acestui an, dispozitive de colectare de tip Litter Trap, capcane realizate din plastic colectat de pe ape şi reciclat ulterior, iar faza a doua a proiectului, încheiată în această lună, s-a derulat pe râurile Argeş, Jiu şi Mureş, unde au fost instalate dispozitive de tip Log Boom.

La dispozitivele de tip Litter Trap, colectarea se face cu ajutorul unor braţe plutitoare, întinse pe lăţimea râului, pentru a acoperi o suprafaţă cât mai mare, deşeurile captate fiind direcţionate către o „capcană” de unde, odată colectate, nu mai pot scăpa înapoi pe suprafaţa apei, în timp ce Log Boom este o soluţie simplificată şi adaptată la specificul geografic şi hidrologic (debit, lăţime, adâncime, rezistenţa malurilor etc.) al acestor râuri, astfel încât dispozitivele să funcţioneze în condiţii optime şi la capacitate maximă.

„Fie că vorbim de capcane plutitoare de tip Litter Trap sau de sisteme din material plutitor HDPE de tip Log Boom, niciunul din aceste dispozitive nu afectează flora şi fauna sălbatică. Deşeurile acumulate de fiecare dispozitiv vor fi, ulterior, trimise la staţia de sortare şi apoi redirecţionate către fabricile de reciclare pentru a fi transformate în materiale noi. Dincolo de impactul direct asupra mediului prin inovarea ambalajelor, reutilizarea resurselor şi măsurile pentru reducerea poluării, obiectivul Dorna este de a convinge cât mai mulţi oameni să participe la această schimbare, prin adoptarea unui comportament responsabil faţă de mediu şi însuşirea principiilor colectării separate”, a precizat, directorul de marketing al Coca-Cola România, Iuliana Nedelcu.

În cadrul campaniei „Apa care are grijă de ape” iniţiatorii îşi propun ca, până în 2030, să recupereze o cantitate de ambalaje egală cu cea pe care o pun pe piaţă.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

CE a prelungit restricţiile cu privire la importul de cereale din Ucraina până pe 15 septembrie

Ministrul Agriculturii din Polonia a anunţat luni că a...
‹ adv ›

Consumul de carne de porc în Uniunea Europeană este în cădere liberă

Timp de două decenii o fabrică de mezeluri din Vorden, un oraş din nordul Germaniei, a produs un fel...

Ucraina anunță un „plan B” pentru a continua exporturile, dacă acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră eşuează

Ucraina este pregătită să continue să exporte cereale pe Marea Neagră ca parte a unui „plan B”, fără sprijinul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole