5.2 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriCinci sisteme de captare a deşeurilor plutitoare, amplasate pe râurile Dâmboviţa, Ialomiţa,...

Cinci sisteme de captare a deşeurilor plutitoare, amplasate pe râurile Dâmboviţa, Ialomiţa, Argeş, Jiu şi Mureş

Cinci sisteme de captare a deşeurilor plutitoare au fost amplasate pe râurile Dâmboviţa, Ialomiţa, Argeş, Jiu şi Mureş în cadrul campaniei „Apa care are grijă de ape”, iniţiată de Dorna în parteneriat cu Administraţia Naţională Apele Române şi cu suportul Asociaţiei CSR Nest din Bucureşti.

Potrivit iniţiatorilor campaniei, proiectul s-a desfăşurat etapizat şi a vizat, în primă fază, râurile Ialomiţa şi Dâmboviţa, pe care au fost instalate, în primăvara acestui an, dispozitive de colectare de tip Litter Trap, capcane realizate din plastic colectat de pe ape şi reciclat ulterior, iar faza a doua a proiectului, încheiată în această lună, s-a derulat pe râurile Argeş, Jiu şi Mureş, unde au fost instalate dispozitive de tip Log Boom.

La dispozitivele de tip Litter Trap, colectarea se face cu ajutorul unor braţe plutitoare, întinse pe lăţimea râului, pentru a acoperi o suprafaţă cât mai mare, deşeurile captate fiind direcţionate către o „capcană” de unde, odată colectate, nu mai pot scăpa înapoi pe suprafaţa apei, în timp ce Log Boom este o soluţie simplificată şi adaptată la specificul geografic şi hidrologic (debit, lăţime, adâncime, rezistenţa malurilor etc.) al acestor râuri, astfel încât dispozitivele să funcţioneze în condiţii optime şi la capacitate maximă.

„Fie că vorbim de capcane plutitoare de tip Litter Trap sau de sisteme din material plutitor HDPE de tip Log Boom, niciunul din aceste dispozitive nu afectează flora şi fauna sălbatică. Deşeurile acumulate de fiecare dispozitiv vor fi, ulterior, trimise la staţia de sortare şi apoi redirecţionate către fabricile de reciclare pentru a fi transformate în materiale noi. Dincolo de impactul direct asupra mediului prin inovarea ambalajelor, reutilizarea resurselor şi măsurile pentru reducerea poluării, obiectivul Dorna este de a convinge cât mai mulţi oameni să participe la această schimbare, prin adoptarea unui comportament responsabil faţă de mediu şi însuşirea principiilor colectării separate”, a precizat, directorul de marketing al Coca-Cola România, Iuliana Nedelcu.

În cadrul campaniei „Apa care are grijă de ape” iniţiatorii îşi propun ca, până în 2030, să recupereze o cantitate de ambalaje egală cu cea pe care o pun pe piaţă.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Cultivarea pătrunjelului pentru rădăcină. Sfaturi utile

Pătrunjelul este o plantă bienală, în primul an formează...

APIA: Clarificări importante pentru beneficiarii de Microgranturi în domeniul agroalimentar

Având în vedere prevederile art. 9, litera g) din OUG 61/2022 potrivit căruia beneficiarul ajutorului de stat depune un...

KWS Semințe – aniversează 20 de ani în România

KWS Semințe România a marcat a 20-a aniversare a companiei într-un eveniment festiv care a avut loc pe 23...

Fitotoxicitatea plantelor – cauzele apariției, efecte

Fitotoxicitatea asupra plantelor de cultură este generată de mai mulți factori fie externi, fie interni. De obicei, aceasta apare...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate