‹ adv ›
miercuri, 8 februarie, 2023
-0.5 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriCanada va ajuta Ucraina să identifice opţiuni pentru exportul cerealelor

Canada va ajuta Ucraina să identifice opţiuni pentru exportul cerealelor

Canada va ajuta Ucraina să identifice opţiuni privind modul în care poate exporta cerealele depozitate, pentru a sprijini securitatea alimentară globală, a afirmat duminică premierul canadian Justin Trudeau, într-un interviu acordat Reuters.

Aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina şi nu pot părăsi ţara din cauza dificultăţilor legate de infrastructură şi a blocării porturilor de la Marea Neagră, inclusiv Mariupol, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Blocajele sunt văzute ca un factor care alimentează preţurile ridicate ale produselor alimentare. În martie, preţurile produselor alimentare au urcat la un maxim istoric, în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

În sezonul 2020/2021, Ucraina a fost al patrulea mare exportator global de porumb şi al şaselea mare exportator de grâu, conform datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor.

„Ştim că oamenii din întreaga lume vor suferi de foame din cauza acţiunilor Rusiei. Există cereale care aşteaptă să fie transportate din Ucraina. Trebuie să ne asigurăm că Rusia nu va împiedica livrarea cerealelor de care are nevoie omenirea”, a declarat premierul canadian.

De la debutul invaziei ruseşti, în 24 februarie, Ucraina a fost obligată să îşi redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunăre.

Livrările prin porturile de la Dunăre ar putea fi o parte a soluţiei, a apreciat Trudeau, fără a da detalii.

„Încercăm să rezolvăm o problemă directă”, a adăugat oficialul canadian, aflat într-o vizită neanunţată în Ucraina.

Ca parte a eforturilor de a sprijini securitatea alimentară globală, Canada va furniza Programului alimentar mondial al Organizaţia Naţiunilor Unite 25 de milioane de dolari, a anunţat Trudeau. De asemenea, din 2023 Canada va elimina tarifele comerciale la toate importurile produselor ucrainene în Canada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Exporturile agricole din Ucraina continuă, în ciuda dificultăților fermierilor din țările vecine

Comisia Europeană va continua să sprijine exporturile agricole ucrainene...

Fermierii ucraineni au recoltat 53 de milioane de tone de cereale până la începutul lunii februarie

Fermierii ucraineni au recoltat 53,2 milioane de tone de cereale până în 2 februarie, aproximativ 97% din suprafaţa estimată,...

Reuters: Exporturile de cereale din Ucraina au scăzut cu aproape 30%

Ucraina a exportat aproape 23,6 milioane de tone de cereale până acum în sezonul iulie 2022/iunie 2023, în scădere...

Ucraina: Traderii de cereale cer Guvernului să asigure aprovizionarea cu electricitate a silozurilor

Sindicatul ucrainean al traderilor de cereale UGA a cerut marţi Guvernului să asigure aprovizionarea prioritară cu electricitate a silozurilor...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole