duminică, 7 august, 2022
33.1 C
București

-

HomepageȘtiriApicultorii solicită un ajutor de minimis de 20 euro pe familia de...

Apicultorii solicită un ajutor de minimis de 20 euro pe familia de albine

Asociația Crescătorilor de Albine din România a solicitat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale să acorde un ajutor de minimis în valoare de 20 euro pe familia de albine pentru menținerea și asigurarea supraviețuirii albinelor, într-un an deosebit de dificil din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Provocările la care este supusă apicultura acum sunt aceleași ca și în ultimii ani, pornind de la tratamentele fitosanitare, lipsa unui sprijin direct pe familia de albine și mai ales schimbările climatice nefavorabile.

Deși apicultorii erau optimiști că vor avea o producție bună de miere în acest an, realitatea din teren le-a năruit speranțele. În primul rând, în 2022 s-au redus suprafețele la rapiță, prima cultură meliferă de producție, dar au mai fost și temperaturi scăzute și ploi care s-au suprapus cu perioada de înflorire, ceea ce a generat producții scăzute la acest cules.

Și la salcâm producția a fost mai mică cu 50-70% în anumite zone ale țării, în timp ce teiul a fost puternic afectat de temperaturile excesiv de ridicate din timpul înfloririi. Mai mult decât atât, ultima cultură – floarea soarelui, care asigură în jur de 40% din producția anuală de miere, este și ea compromisă de secetă.

Nu în ultimul rând, deplasările în teren s-au redus, în acest an, din cauza creșterii tarifelor RCA și a prețurilor ridicate la combustibil, arată reprezentanții apicultorilor.

„Producția de miere va fi modestă și nu va acoperi cheltuielile făcute în prima parte a anului, care se vor dubla în perioada imediat următoare, mai ales în perspectiva asigurării rezervelor de iernare a familiilor de albine, la solicitarea unui număr mare de apicultori”, se arată în adresa trimisă către Ministerul Agriculturii.

Nu în ultimul rând, apicultorii se plâng și de lipsa contractelor externe, dar și de concurența de pe piața internă reprezentată de importurile de miere extra comunitară.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Mixomatoza la iepuri – simptome si tratament

Mixomatoza este cea mai periculoasă boală care afectează iepurașii în această lună. Probabil, mulți vă întrebați de ce anume în...

Creșterea răsadului – 19 greșeli cel mai frecvent făcute

Creșterea răsadurilor implică mai multe operațiuni ce nu pot fi neglijate, începând de la alegerea semințelor și finalizând cu...

Petre Ciobanu: Mulți fermieri se tem de investiții în sisteme de irigat, dar acestea pot face profituri bune

Petre Ciobanu este Key Account Manager Europe & CIS, Valmont Industries și a participat în calitate de Professional Partner...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate