10 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAPIA: Ultima zi de depunere a cererilor pentru susţinerea producţiei de plante...

APIA: Ultima zi de depunere a cererilor pentru susţinerea producţiei de plante aromatice

Cererile de înscriere în Programul pentru susţinerea producţiei de plante aromatice pentru anul 2021 se depun până la data de 30 iunie 2021 inclusiv, a anunţat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul Romaniei, în anul 2021, pentru susţinerea producţiei de busuioc, cimbru, coriandru, fenicul şi muştar, iar plafonul total alocat este 6 milioane de lei (1,231 milioane de euro), la un curs de 4,8725 lei/euro.

Valoarea ajutorului de minimis este de 2.600 euro/ha pentru busuioc, dar pentru o suprafaţă de minimum 0,5 ha, de 3.400 euro/ha pentru cimbru, iar suprafaţa minimă de 0,5 ha, 100 euro/ha pentru coriandru, 200 euro/ha pentru fenicul şi 150 euro/ha pentru muştar. Pentru aceste culturi trebuie utilizată o suprafaţă cumulată de minimum 1 ha.

„Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program şi în cele două exerciţii financiare precedente, conform prevederilor art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol. Înainte de depunerea cererii de înscriere în program, fermierii solicită funcţionarilor APIA verificarea încadrării în plafonul maximum admis în cazul întreprinderilor/întreprinderilor unice, respectiv încadrarea în suma de 20.000 euro în decursul a trei exerciţii financiare (…)”, se arată într-un comunicat al APIA, transmis în data de 22 iunie 2021.

Rezultatul acestei verificări este transpus într-un document care se înmânează fermierului personal sau se comunică prin mijloace de informare electronică/ poştă/ curierat.

Pentru a fi eligibili, producătorii agricoli trebuie să solicite ajutorul de minimis prevăzut de HG nr. 652/16.06.2021, să fie înregistraţi în Registrul Unic de Identificare APIA, denumit în continuare RUI, şi să deţină cod unic de înregistrare, să depună cerere de înscriere în program, să utilizeze o suprafaţă cumulată de minimum 1 ha, cultivată exclusiv cu una dintre culturile de coriandru, fenicul sau muştar sau o suprafaţă cumulată de minimum 0,5 ha cultivată exclusiv cu una din culturile de busuioc sau cimbru, să obţină producţiile minime corespunzătoare culturii înfiinţate, pentru care solicită ajutor de minimis, să fie înregistraţi în evidenţele Registrului Agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu plante aromatice, în anul 2021, să facă dovada valorificării producţiei minime realizate prin documente justificative în funcţie de forma de organizare.

APIA precizează că producţiile minime trebuie să fie de: 4.000 kg plantă proaspătă/0,5 ha sau 650 kg plantă uscată/0,5 ha pentru busuioc; 4.000 kg plantă proaspătă /0,5 ha sau 1000 kg plantă uscată/0,5 ha pentru cimbru; 800 kg sămânţă/ha pentru coriandru; 650 kg sămânţă/ha pentru fenicul; 950 kg sămânţă/ha pentru muştar.

Cererile de înscriere în program, însoţite de documentele obligatorii, se depun personal sau se transmit prin mijloace electronice, fax, poştă sau e-mail la centrul judeţean/local/al municipiului Bucureşti unde solicitantul a depus cererea unică de plată pentru anul 2021 sau unde are domiciliul/sediul social sau în cadrul unităţii administrativ teritoriale unde are suprafaţa cultivată cea mai mare, până la data de 30 iunie 2021, inclusiv.

Înainte de recoltare cu 10 zile, fermierul are obligaţia notificării centrului judeţean/local unde a depus cererea, pentru a se efectua verificarea la faţa locului. Verificările la faţa locului se efectuează de echipe mixte formate din reprezentanţi APIA şi DAJ – APIA, care confirmă suprafaţa şi cultura pentru care se solicită ajutor de minimis, iar reprezentanţii DAJ efectuează evaluarea producţiei.

De asemenea, valorificarea producţiei trebuie efectuată numai după verificarea la faţa locului şi întocmirea procesului verbal de control.

Documentele justificative care atestă obţinerea producţiei sunt contractul de vânzare însoţit de factură sau carnetul de comercializare.

Termenul limită de depunere a acestor documente este 15 octombrie 2021.

Sursa foto: pxhere.com

  • Citește despre ->
  • APIA
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

APIA și AFIR au făcut plăți de peste 27,9 mln euro în perioada 19-22 aprilie 2024

Astăzi, 22 aprilie 2024, Agenția de Plăți și Intervenție pentru...
‹ adv ›

Pintea: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de euro, începând...

APIA şi AFIR au făcut plăţi de peste 18 mln de euro în ultimele trei zile

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în sumă totală...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole