28.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriAPIA: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității; cuantum unitar planificat...

APIA: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității; cuantum unitar planificat de 96,47 euro/ha

Planul Național Strategic 2023-2027 (PNS) al Românei, aprobat de către Comisia Europeană în decembrie 2022, reprezintă documentul de referință în domeniul politicilor din agricultură.

Noul PNS cuprinde 89 de tipuri de intervenții, o mare parte dintre acestea fiind implementate de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

În continuare, vă propunem o descriere succintă a fiecărei intervenții gestionate de APIA, iar astăzi începem cu „Sprijinului de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS)”.

Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS)

Scopul BISS este de sprijinire a veniturilor agricole în vederea realizării viabilității fermelor prin acordarea unei plăți anuale decuplate de producție pe hectarul eligibil declarat de fermierul activ.

BISS contribuie la stabilitatea relativă a veniturilor agricole, reducând volatilitatea acestora și la creșterea rezilienței fermierilor în condițiile actuale geopolitice și climatice.

În perioada 2023-2027, România va aplica intervenția BISS pentru o suprafață de 9.697.000 ha.

Plafonul alocat pentru anul 2023 este de 935.469.590 euro cu un cuantum unitar planificat de 96,47 euro/ha.

Condiții de eligibilitate:

  • Fermierul desfășoară o activitate agricolă pe teritoriul României și este „fermier activ”;
  • Fermierul exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole de cel puțin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solariilor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha;
  • Pentru legume cultivate în sere și solarii, care beneficiază de sprijin cuplat, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha;
  • În cazul pajiștilor, trebuie să asigure o încărcătură de animale de minimum 0,3 UVM/ha sau să efectueze cel puțin o cosire anuală.

BISS este complementar celorlalte categorii de plăți directe, cum sunt sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității, sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Totodată, BISS vizează alături de ecoschemele specifice, îmbunătățirea performanței de mediu. BISS este complementar și față de plățile cuplate pentru îmbunătățirea competitivității, durabilității sau calității produselor sectoarelor sensibile, cât și cu intervențiile de dezvoltare rurală de agromediu.

Pentru detalii privind Sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), vă rugăm să accesați acest link.

  • Citește despre ->
  • APIA

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Sprijin financiar în valoare de peste 2,42 mln lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează...
‹ adv ›

Sprijin financiar în valoare de 83 mln de lei pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul...

Plăți de peste 29,9 mln de lei reprezentând renta viageră agricolă 2022

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plata sumei de 30.325.439,73 lei cuvenită sub...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole