18 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAPIA: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității; cuantum unitar planificat...

APIA: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității; cuantum unitar planificat de 96,47 euro/ha

Planul Național Strategic 2023-2027 (PNS) al Românei, aprobat de către Comisia Europeană în decembrie 2022, reprezintă documentul de referință în domeniul politicilor din agricultură.

Noul PNS cuprinde 89 de tipuri de intervenții, o mare parte dintre acestea fiind implementate de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

În continuare, vă propunem o descriere succintă a fiecărei intervenții gestionate de APIA, iar astăzi începem cu „Sprijinului de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS)”.

Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS)

Scopul BISS este de sprijinire a veniturilor agricole în vederea realizării viabilității fermelor prin acordarea unei plăți anuale decuplate de producție pe hectarul eligibil declarat de fermierul activ.

BISS contribuie la stabilitatea relativă a veniturilor agricole, reducând volatilitatea acestora și la creșterea rezilienței fermierilor în condițiile actuale geopolitice și climatice.

În perioada 2023-2027, România va aplica intervenția BISS pentru o suprafață de 9.697.000 ha.

Plafonul alocat pentru anul 2023 este de 935.469.590 euro cu un cuantum unitar planificat de 96,47 euro/ha.

Condiții de eligibilitate:

  • Fermierul desfășoară o activitate agricolă pe teritoriul României și este „fermier activ”;
  • Fermierul exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole de cel puțin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solariilor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha;
  • Pentru legume cultivate în sere și solarii, care beneficiază de sprijin cuplat, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha;
  • În cazul pajiștilor, trebuie să asigure o încărcătură de animale de minimum 0,3 UVM/ha sau să efectueze cel puțin o cosire anuală.

BISS este complementar celorlalte categorii de plăți directe, cum sunt sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității, sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Totodată, BISS vizează alături de ecoschemele specifice, îmbunătățirea performanței de mediu. BISS este complementar și față de plățile cuplate pentru îmbunătățirea competitivității, durabilității sau calității produselor sectoarelor sensibile, cât și cu intervențiile de dezvoltare rurală de agromediu.

Pentru detalii privind Sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), vă rugăm să accesați acest link.

  • Citește despre ->
  • APIA
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

APIA a efectuat plăţi de aproape 124 milioane lei, în perioada 24-26 aprilie 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a...
‹ adv ›

Suprafeţele eligibile pentru schemele de plată gestionate de APIA

În vederea accesării sprijinului în conformitate cu reglementările în vigoare vă prezentăm o sinteză a aspectelor privind normele (condiţiile,...

APIA și AFIR au făcut plăți de peste 27,9 mln euro în perioada 19-22 aprilie 2024

Astăzi, 22 aprilie 2024, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăți pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 88.945.326,97 lei...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole