23.3 C
București
joi, 29 iulie, 2021

-

HomepageȘtiriAPIA a efectuat plăţi de peste 2,92 de miliarde de euro

APIA a efectuat plăţi de peste 2,92 de miliarde de euro

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit 2,92 de miliarde de euro, în perioada 16 octombrie 2020 – 30 iunie 2021, până în prezent fiind efectuate peste 99% din plăţi către fermieri, a declarat, miercuri, Adrian Pintea, director general al APIA, la Congresul Fondurilor Europene pentru Fermieri.

„Până în data de 30 iunie, APIA a efectuat plăţi de peste 2,92 de miliarde de euro, din care 1,87 de miliarde de euro din Fondul European de Garantare Agricolă. Lucru bun este că peste 1,8 miliarde de euro sunt deja rambursaţi de către Comisia Europeană. Asta trebuie să ştie şi categoric ştiu toţi fermierii noştri că toţi banii sunt asiguraţi de către Guvernul României prin Ministerul Agriculturii şi pe urmă se fac declaraţiile de cheltuieli şi se rambursează de către Comisia Europeană. Pentru măsurile care sunt delegate de către colegii noştri de la AFIR prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) s-au acordat peste 794 de milioane de euro, iar de la bugetul de stat 253 de milioane de euro. Cu asta APIA a cam încheiat plăţile aferente anului 2020”, a precizat şeful APIA.

El a anunţat că miercuri este ultima zi în care Agenţia efectuează plăţi pentru anul 2020, în condiţiile în care, conform regulamentului european, plăţile încep în 16 octombrie 2020 şi trebuie finalizate până în data de 30 iunie 2021.

„Să nu se înţeleagă că începând de mâine (joi, n.r.) nu mai facem nicio plată. Condiţia este ca până la data de 30 iunie statul membru să acorde 95% din sumă, să fie alocată, dar în continuare toate sumele pe care APIA le efectuează din bugetul naţional vor fi rambursate în proporţie de 100%, neaplicându-se o penalitate statului membru. Până în momentul de faţă, peste 99% din plăţile către fermierii anului trecut sunt efectuate”, a mai spus Adrian Pintea.

Divizia de consultanţă pentru fonduri europene a Asociaţiei Forţa Fermierilor (AFF) a organizat miercuri Congresul Fondurilor Europene pentru Fermieri.

Sursa foto: onnexionfrance.com

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Fermierii trebuie să protejeze animalele în perioadele caniculare

Crescătorii de animale trebuie să respecte măsurile specifice protejării animalelor în perioadele caniculare, atrage atenţia Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară...
- adv -spot_img

Identificarea unor terenuri pentru a fi împădurite, în analiza miniştrilor Mediului şi Agriculturii

Identificarea unor categorii de terenuri care pot fi împădurite, cum ar fi cele administrate în prezent de Agenţia Domeniilor...

Producătorii de legume n-au nicio şansă să reziste pe piaţă dacă nu se asociază

Producătorii de legume pot să câştige mai mult pe un contract ferm, dacă îşi unesc forţele şi îşi vând...

Noi pe Facebook

De citit

APIA efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor

Potrivit unui comunicat de presă, Agenția de Plăți şi...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției