20.7 C
București
sâmbătă, 3 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriAnaliştii mizează pe revenirea producţiei de grâu a României în acest an...

Analiştii mizează pe revenirea producţiei de grâu a României în acest an graţie ploilor din ultima perioadă

România, unul dintre cei mai importanţi producători de cereale din Uniunea Europeană, ar urma să recolteze în acest an o cantitate de 10,35 milioane tone de grâu, o revenire semnificativă faţă de situaţia de anul trecut, potrivit analiştilor firmei franceze de consultanţă Agritel, transmite Reuters.

Seceta şi valurile de căldură din vara anului trecut au afectat culturile agricole din România şi alte părţi ale Europei, astfel că producţia de porumb a suferit o scădere semnificativă.

Însă ploile din acest sezon, inclusiv cele din luna aprilie, au ajutat la reducerea gradului de uscăciune care în toamna anului trecut a afectat însămânţările de grâu, susţin analiştii de la Agritel.

Cu toate acestea, rezerva de apă rămâne limitată în sud-estul României, iar precipitaţiile care vor cădea în restul primăverii vor fi cruciale pentru randamentul final al culturilor, adaugă firma franceză de consultanţă.

Şi alţi analişti se aşteaptă, în acest an, la o îmbunătăţire a producţiei de grâu în România şi alte părţi din Europa de Est, ceea ce ar putea duce la menţinerea unor livrări mari, care potrivit unor state UE se datorează afluxului de cereale ieftine din Ucraina.

„Vom avea o recoltă bună. Ucraina va avea şi ea o recoltă bună pentru că şi la ei a plouat. Nu va fi o situaţia prea bună pentru că cele două recolte se vor ciocni din nou”, spune Cezar Gheorghe, de la firma de consultanţă Cezar Gheorghe.

Ca răspuns la presiunile venite din partea fermierilor şi guvernelor, Comisia Europeană a propus restricţionarea temporară a tranzitului cerealelor din Ucraina prin cinci state membre din Europa de Est, inclusiv prin România, şi oferirea de ajutoare pentru fermierii locali.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat miercuri că România va fi protejată prin decizia Comisiei Europene de stopare a importurilor de grâu, porumb, rapiţă, floarea soarelui şi ulei de floarea-soarelui din Ucraina şi va primi suma cuvenită pentru a acorda banii respectivi fermierilor cât mai repede cu putinţă.

Chiar dacă ploile au îmbunătăţit condiţiile pentru culturile de iarnă, precum grâul, în Ucraina, autorităţile şi analiştii se aşteaptă la o scădere semnificativă a producţiei şi exporturilor Ucrainei în următorul sezon 2023/24 din cauza perturbărilor provocate de război.

Agritel, parte a grupului Argus Media, a precizat că trimis clienţilor prognozele sale cu privire la recolta de grâu a României la începutul acestei luni, după un sondaj efectuat în rândul producătorilor locali. 

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Afide la pomi – recomandări la combaterea eco și chimică

Afidele, numite popular și păduchi de plante, sunt reprezentate...
‹ adv ›

Prolemn: Producem de trei ori mai mult lemn decât consumăm, dar ne confruntăm cu sărăcia energetică

Stocul de masă lemnoasă pe picior, în pădurile României, este de 2,3 miliarde metri cubi, iar paradoxul românesc este...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au coborât în luna mai la cel mai redus nivel din ultimii doi ani

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut în luna mai la cel mai redus nivel din ultimii doi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole