21.4 C
București
duminică, 4 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriAmbasada Ucrainei: Rusia a trimis în Siria 100.000 de tone de grâu...

Ambasada Ucrainei: Rusia a trimis în Siria 100.000 de tone de grâu furat din Ucraina

Rusia a trimis Siriei aproximativ 100.000 de tone de grâu furat din Ucraina de când a invadat țara, a declarat ambasada Ucrainei la Beirut, calificând transporturile drept „activitate criminală”, notează Reuters.

Într-o declarație pentru Reuters, ambasada a precizat că printre transporturi se numără unul realizat cu nava Matros Pozynich, o navă sub pavilion rusesc care a acostat în principalul port maritim al Siriei, Latakia, la sfârșitul lunii mai.

Datele de trafic martim au arătat că pe nava Matros Pozynich a fost încărcat grâu în portul Sevastopol din Crimeea, aceasta părăsind portul pe 19 mai iar locul de descărcare a fost Siria.

Imaginile din satelit arată că pe 29 mai aceeași navă a andocat în Latakia.

Ambasada Ucrainei în Liban, citând forțele de ordine ucrainene, susține că cerealele de la bordul vasului Matros Pozynich au fost „furate” din depozitele ucrainene din zonele nou ocupate de forțele ruse.

Ministerul rus al Apărării și cel sirian pentru informații nu au răspuns solicitării Reuters. Rusia a negat anterior acuzațiile de furt de grâu din Ucraina.

„Grâul este furat din silozuri unde este strâns din trei regiuni ucrainene”, a precizat ambasada.

„Aceasta este o activitate criminală”, a spus aceasta, adăugând că a încercat să contacteze autoritățile siriene, dar nu a primit niciun răspuns.

Ambasada a declarat că peste 100.000 de tone de grâu ucrainean „furat” au ajuns în Siria în ultimele trei luni. Cu prețurile internaționale ale grâului de peste 400 de dolari pe tonă, un astfel de volum ar valora mai mult de 40 de milioane de dolari.

Reuters nu a putut verifica în mod independent acuzațiile ucrainene.

Rusia a fost o sursă importantă de importuri de grâu pentru Siria de la începutul războiului său civil în 2011, atât ca import comercial, cât și ca ajutor umanitar. Moscova i-a oferit, de asemenea, președintelui Bashar al-Assad sprijin militar vital în timpul conflictului, trimițându-și forțele aeriene în Siria în 2015.

Rusia s-a angajat să furnizeze Siriei un milion de tone de grâu în cadrul unui acord bilateral în 2021, potrivit Interfax. Importurile de cereale siriene au inclus transporturi din Crimeea.

Într-o declarație de luna trecută, Ministerul Agriculturii din Ucraina a declarat că au fost furate aproximativ 500.000 de tone de grâu din regiunile ocupate ale țării, de la începutul invaziei.

Cerealele erau trimise fie în Rusia, în primul rând din regiunile Harkov, Doneţk şi Lugansk, fie în Crimeea din regiunile Zaporojie şi Herson, a adăugat ministerul.

În aprilie, Kremlinul a negat acuzațiile, spunând că nu știe de unde provin informațiile.

Adjunctul ministrului rus de externe Andrei Rudenko a fost citat de agenția de presă Interfax pe 25 mai spunând că Rusia neagă cu fermitate informațiile din presa occidentală despre furtul de cereale din Ucraina: „Nu furăm nimic de la nimeni”.

Cu toate acestea, regiunea ucraineană Herson, controlată de ruși, a început să exporte cereale în Rusia, a informat agenția de presă TASS, citându-l pe Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației militare-civile pro-ruse, la începutul acestei săptămâni.

Luna trecută, Ucraina a mulțumit Egiptului, unul dintre cei mai mari importatori de grâu din lume, pentru că a refuzat o navă rusească încărcată cu cereale despre care Kievul a spus, de asemenea, că au fost furate din Ucraina.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ucraina renunţă la cotele la export pentru anumite produse agricole

Guvernul ucrainean a anunţat marţi că a eliminat barierele...
‹ adv ›

Ucraina cere de la UE o politică clară cu privire la importurile de alimente pe următorii cinci ani

Problemele cu care se confruntă unele exporturi ucrainene spre Europa Centrală vor apăra din nou la toamnă, dacă Uniunea...

Kievul speră să rezolve problema exporturilor de produse agricole după ce Polonia a oprit importul din Ucraina

Guvernul ucrainean speră să rezolve în această săptămână problema suspendării exporturilor de produse agricole în Polonia, după ce Guvernul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole