22.4 C
București
duminică, 1 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriAlianţa pentru Agricultură solicită suplimentarea bugetului alocat despăgubirilor de secetă

Alianţa pentru Agricultură solicită suplimentarea bugetului alocat despăgubirilor de secetă

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită noului premier şi noului ministru al Agriculturii suplimentarea bugetului alocat despăgubirilor de secetă pentru asigurarea unei sume de minim 1.000 de lei pe hectar pentru culturile calamitate integral.

Într-o scrisoare deschisă adresată celor doi demnitari, AAC cere „corectarea de urgenţă a nedreptăţilor înfăptuite fermierilor prin OUG nr. 50/2023”, cu menţiunea „că vom reveni cu un document pe larg privind problemele pe care le considerăm prioritare pentru noul Executiv”.

„Cu menţiunea că vom reveni cu un document pe larg privind problemele pe care le considerăm prioritare pentru noul Executiv, prezenta adresă vizează cea mai urgentă chestiune, cea a despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară 2022. Avem speranţa şi încrederea că prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2023 vor fi îndreptate de noul Executiv.

Considerăm că reducerea bugetului alocat şi a sumei maximale per hectar reprezintă o nedreptate făcută fermierilor români şi vă solicităm imperios suplimentarea bugetului alocat despăgubirilor de secetă pentru asigurarea unei sume de minim 1.000 de lei pe hectar pentru culturile calamitate integral”, se menţionează în scrisoarea deschisă.

În privinţa suprafeţelor pentru care gradul de calamitare este sub 100%, reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură solicită aplicarea unei formule echitabile de calculare a despăgubirilor cuvenite.

„La acest moment, conform OUG nr. 50/2023, deşi s-au primit asigurări că nu va fi aşa, calculul se face din nou incorect, printr-o dublă aplicare a procentului de calamitare. Apreciem că aspectele sesizate – restabilirea cuantumului maximal la valoarea de 1.000 de lei pe hectar şi corectarea formulei de calcul, nu impactează notificarea transmisă Comisiei Europene cu privire la această schemă de sprijin. Vă rugăm, de asemenea, să verificaţi dacă această notificare a fost transmisă, care este stadiul ei şi să vă asiguraţi că răspunsul favorabil din partea Comisiei Europene va fi primit în regim de urgenţă”, se mai precizează în document.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AAC solicită interzicerea importului în România a unui număr de produse agroalimentare din Ucraina

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, formată din Federaţia Naţională...
‹ adv ›

Fermierii români intenționează să blocheze Portul Constanța și vămile

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare cere prelungirea interdicţiei de import pentru cerealele din Ucraina, după 15 septembrie, pe fondul...

15 Probleme arzătoare din agricultura românească înaintate de fermieri pentru soluționare urgentă

Fermierii români prin Alianța pentru Agricultură și Cooperare - AAC, au transmis astăzi, în atenția ministrului Agriculturii și Dezvoltării...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole