18.8 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAlianţa pentru Agricultură şi Cooperare: Despăgubirile de secetă de la bugetul de...

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare: Despăgubirile de secetă de la bugetul de stat nu reprezintă o „pomană” socială acordată fermierilor

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită premierului Nicolae Ciucă să-şi respecte promisiunile făcute către fermieri şi să aprobe Ordonanţa de Urgenţă privind acordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară calamitate anul trecut.

„Membrii organizaţiilor membre AAC vă informează, domnule prim-ministru, că agricultorii din sectorul vegetal se află într-o situaţie foarte gravă, o criză generată de o lipsă cronică de capital în fermele româneşti: costuri în creştere, măsuri restrictive la nivel european, venituri în scădere, producţii diminuate din cauza lipsei sistemului de irigaţii. Toate aceste cauze pun în pericol securitatea alimentară a României, viitorul satului românesc şi soarta a zeci de mii de antreprenori din mediul rural.

Dorim să vă reamintim, domnule premier Nicolae Ciucă, un element important: despăgubirile de secetă de la bugetul de stat nu reprezintă o „pomană” socială acordată fermierilor. Acordarea despăgubirilor de secetă reprezintă o investiţie publică în sectorul agroalimentar care va fi recuperată cu vârf şi îndesat la bugetul de stat, prin taxele şi impozitele suplimentare generate de producţia agricolă. Dacă fermierii României îşi vor restrânge activitatea din cauza lipsei de capital de lucru, unii poate chiar întrând în insolvenţă sau faliment, cum va mai alimenta sectorul de producţie vegetală bugetul de stat?”, se menţionează într-o scrisoare deschisă adresată premierului Nicolae Ciucă.

În document se precizează că acordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2022 reprezintă o decizie asumată de Guvernul României, iar sumele sunt trecute în Legea Bugetului de Stat pe 2023.

„Timpul nu mai are răbdare cu fermierii României. Suntem deja pe finalul campaniei agricole de primăvară şi toţi agricultorii au nevoie stringentă de aceşti bani pentru a asigura o producţie bună în 2023. Riscăm să avem un an bun din punct de vedere meteorologic dar prost din punct de vedere al recoltei, pentru că fermierii nu îşi pot cumpăra inputuri agricole sau nu pot face toate lucrările necesare. Ar fi un mare păcat!

Apelul nostru către dumneavoastră are un singur obiectiv: ca până la depunerea mandatului de prim-ministru să adoptaţi, în următoarea şedinţă de Guvern, această Ordonanţă de Urgenţă esenţială pentru bunul mers al agriculturii naţionale. Suntem siguri că nu veţi dori să aveţi, în rândul fermierilor, imaginea unui premier în mandatul căruia nu au fost acordate despăgubirile de secetă, deşi exista prevedere bugetară”, au mai transmis reprezentanţii organizaţiei.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare este formată din Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, Asociaţia Forţa Fermierilor – AFF. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Reuters: Explozia preţurilor la cacao a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia

Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar...
‹ adv ›

Dr Green angajează reprezentant vânzări în România

Dr Green, producător polonez de fertilizanți foliari și tratamente unice pentru semințe, își extinde echipa. Compania dispune de o...

Județul Timiș – unul dintre cele mai puternice hub-uri agricole regionale

Vestul ţării câștigă tot mai mult teren în planurile de investiții, iar județul Timiș este unul dintre orașele cheie...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole