9.7 C
București
sâmbătă, 16 octombrie, 2021

-

HomepageȘtiriAgricultura franceză, distrusă de înghețul din ultimele zile

Agricultura franceză, distrusă de înghețul din ultimele zile

spot_img

„Catastrofal”, „dramatic”, îngheţul care a acoperit o mare parte din teritoriul Franţei în ultimele zile se anunţă a fi una dintre cele mai grave catastrofe care a lovit agricultura franceză în ultimele decenii, numeroase culturi de la viţă de vie, pomi fructiferi şi până la cereale fiind lovite, din nordul şi până în sudul ţării, informează AFP.

Producătorii de vin sunt afectaţi în mod deosebit. În regiunea Bordelais, Dominique Guignard striveşte în mână frunzele de vie îngheţate. „Se sparge precum sticla pentru că nu are apă, este complet uscată”, explică preşedintele sindicatului viticol din Graves.

Acest episod de îngheţ este „unul dintre cele mai severe din ultimele decenii” iar acest lucru va amputa producţia de vin din acest an, estimează comitetul CNIV care reuneşte cele 23 de organizaţii profesionale vinicole din Franţa. „Ştim deja că în 2021 vom avea o recoltă foarte slabă”, a declarat preşedintele CNIV, Jean-Marie Barillere.

„Există foarte multe strigăte de ajutor”, a declarat vineri dimineaţa ministrul Agriculturii, Julien Denormandie, cu câteva ore înainte de a se deplasa spre regiunea Indre-et-Loire, pentru a-şi exprima sprijinul pentru filiera viticolă, pentru ca sâmbătă să facă acelaşi lucru pentru cultivatorii de pomi fructiferi din Valea Ronului. „Facem toate evaluările. Vom şti cu certitudine dacă acest episod a fost unul dramatic. Situaţia este inedită, excepţională şi vizează atât viticultura cât şi arboricultura cât şi culturile importante”, a adăugat Julien Denormandie.

„Este un fenomen excepţional. Putem merge înapoi în timp, am avut episoade în 1991, 1997 şi 2003 dar acum, după părerea mea, am depăşit orice indicator, ceea ce ne face să credem că acum situaţia este mult mai serioasă decât în episoadele anterioare de îngheţ”, susţine Jerome Despey, secretarul general al sindicatului fermierilor FNSEA.

Valoarea pierderilor nu a fost încă stabilită, profesioniştii apreciind că va mai dura câteva zile, însă primele constatări evocă un fenomen de amploare.

Îngheţul a lovit culturi, precum vie şi arbori fructiferi, pentru care faza de înflorire începuse graţie temperaturilor ridicate din perioada precedentă.

Ministrul Agriculturii a anunţat că va introduce despăgubiri în caz de calamităţi naturale în agricultură, în ideea de a veni în sprijinul cultivatorilor de arbori fructiferi.

Denormandie a reamintit că acest dispozitiv nu poate interveni în cazul culturilor care pot fi asigurate.

„Din păcate, mult prea puţine hectare de vie sunt protejate. Din 800.000 de hectare din Franţa doar 200.000 sunt asigurate”, a estimat Jerome Despey, secretarul general al sindicatului fermierilor FNSEA.

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită europarlamentarilor să nu susţină reducerea utilizării pesticidelor

Fermierii din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită europarlamentarilor să nu susţină amendamentele din strategia "Farm to Fork" (F2F)...
- adv -spot_img

Peste 8.700 de femei au beneficiat de măsuri de investiţii sprijinite prin PNDR 2020

Numărul femeilor beneficiari ai măsurilor de investiţii sprijinite prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) este de...

Corteva a premiat câștigătoarele programului TalentA, sezonul 2021

Cel de-al doilea sezon al programului TalentA, dezvoltat de Corteva Agriscience, și-a aflat câștigătoarele. Festivitatea de premiere a avut...

Noi pe Facebook

De citit

Adrian Oros anunţă că va rămâne în Guvern

Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, va reveni asupra...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției