20.2 C
București
sâmbătă, 19 iunie, 2021

-

HomepageȘtiriAgricultura franceză, distrusă de înghețul din ultimele zile

Agricultura franceză, distrusă de înghețul din ultimele zile

„Catastrofal”, „dramatic”, îngheţul care a acoperit o mare parte din teritoriul Franţei în ultimele zile se anunţă a fi una dintre cele mai grave catastrofe care a lovit agricultura franceză în ultimele decenii, numeroase culturi de la viţă de vie, pomi fructiferi şi până la cereale fiind lovite, din nordul şi până în sudul ţării, informează AFP.

Producătorii de vin sunt afectaţi în mod deosebit. În regiunea Bordelais, Dominique Guignard striveşte în mână frunzele de vie îngheţate. „Se sparge precum sticla pentru că nu are apă, este complet uscată”, explică preşedintele sindicatului viticol din Graves.

Acest episod de îngheţ este „unul dintre cele mai severe din ultimele decenii” iar acest lucru va amputa producţia de vin din acest an, estimează comitetul CNIV care reuneşte cele 23 de organizaţii profesionale vinicole din Franţa. „Ştim deja că în 2021 vom avea o recoltă foarte slabă”, a declarat preşedintele CNIV, Jean-Marie Barillere.

„Există foarte multe strigăte de ajutor”, a declarat vineri dimineaţa ministrul Agriculturii, Julien Denormandie, cu câteva ore înainte de a se deplasa spre regiunea Indre-et-Loire, pentru a-şi exprima sprijinul pentru filiera viticolă, pentru ca sâmbătă să facă acelaşi lucru pentru cultivatorii de pomi fructiferi din Valea Ronului. „Facem toate evaluările. Vom şti cu certitudine dacă acest episod a fost unul dramatic. Situaţia este inedită, excepţională şi vizează atât viticultura cât şi arboricultura cât şi culturile importante”, a adăugat Julien Denormandie.

„Este un fenomen excepţional. Putem merge înapoi în timp, am avut episoade în 1991, 1997 şi 2003 dar acum, după părerea mea, am depăşit orice indicator, ceea ce ne face să credem că acum situaţia este mult mai serioasă decât în episoadele anterioare de îngheţ”, susţine Jerome Despey, secretarul general al sindicatului fermierilor FNSEA.

Valoarea pierderilor nu a fost încă stabilită, profesioniştii apreciind că va mai dura câteva zile, însă primele constatări evocă un fenomen de amploare.

Îngheţul a lovit culturi, precum vie şi arbori fructiferi, pentru care faza de înflorire începuse graţie temperaturilor ridicate din perioada precedentă.

Ministrul Agriculturii a anunţat că va introduce despăgubiri în caz de calamităţi naturale în agricultură, în ideea de a veni în sprijinul cultivatorilor de arbori fructiferi.

Denormandie a reamintit că acest dispozitiv nu poate interveni în cazul culturilor care pot fi asigurate.

„Din păcate, mult prea puţine hectare de vie sunt protejate. Din 800.000 de hectare din Franţa doar 200.000 sunt asigurate”, a estimat Jerome Despey, secretarul general al sindicatului fermierilor FNSEA.

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 11 bazine hidrografice

Hidrologii au emis sâmbătă noi avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 11 bazine hidrografice,...
- adv -spot_img

Paralizia sau ologirea puilor – profilaxie și tratament

În perioada creșterii puilor de găină fermierii se întâlnesc cu o problemă destul de răspândită cum ar fi paralizia...

Digitalizarea agriculturii – beneficii considerabile

Digitalizarea agriculturii poate aduce beneficii considerabile nu numai fermierilor, pe care îi ajută să prevină cele trei mari categorii...

Noi pe Facebook

De citit

ANSVSA: 130 de focare active de pestă africană

Numărul focarelor active de pestă porcină (PPA) a scăzut...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției