16.1 C
București
miercuri, 4 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriUE vrea să reducă risipa alimentară cu obiective constrângătoare pentru 2030

UE vrea să reducă risipa alimentară cu obiective constrângătoare pentru 2030

Comisia Europeană vrea să impună statelor membre ca, până în 2030, să reducă risipa de alimente cu 10% în sectorul prelucrării şi al producţiei şi cu 30% (per cap de locuitor) la nivelul comerţului cu amănuntul şi al consumului considerate împreună (restaurante, servicii alimentare şi gospodării), comparativ cu 2020, potrivit unei propuneri legislative prezentate miercuri, transmite AFP.

Potrivit datelor Eurostat, în fiecare an în UE sunt generate aproape 59 milioane de tone de deşeuri alimentare (131 kg/locuitor), reprezentând o pierdere financiară estimată la 132 miliarde de euro.

Aproximativ 10% din totalul alimentelor furnizate unităţilor de vânzare cu amănuntul, restaurantelor, serviciilor de alimentaţie (de exemplu, cantinelor şcolare şi ale întreprinderilor, spitalelor etc.) şi gospodăriilor sunt irosite.

„O asemenea risipă în condiţiile în care 30 de milioane de europeni nu pot lua o masă de calitate decât odată la două zile şi foamea se intensifică la nivel mondial este pur şi simplu inacceptabilă”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Textul, care va fi dezbătut de statele membre şi eurodeputaţi, vizează de asemenea reducerea resurselor necesare pentru a produce alimentele pe care le consumăm. Combaterea risipei alimentare conduce la o triplă reuşită: economiseşte alimente pentru consumul uman, reduce impactul producţiei şi al consumului de alimente asupra mediului şi ajută întreprinderile şi consumatorii să economisească bani.

Propunerea Comisiei ar trebui să stimuleze statele membre să ia măsuri ambiţioase şi să sprijine modificări comportamentale, precum şi să consolideze colaborarea dintre actorii din întregul lanţ valoric alimentar şi alţi actori relevanţi (de exemplu, mediul academic, ONG-uri, instituţii financiare etc.).

Eurostat a estimat că 5% din deşeurile alimentare generate în UE apar în gospodării, 7% în sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul şi 9% în restaurante şi în cadrul serviciilor alimentare. Alte sectoare care contribuie la risipa de alimente în UE sunt producţia primară (11%) şi prelucrarea şi fabricarea alimentelor (20%).

Comisia Europeană estimează că dacă risipa de alimente ar fi redusă în conformitate cu propunerea sa, o gospodărie de patru persoane ar economisi, în medie, aproximativ 400 euro pe an. 

  • Citește despre ->
  • UE

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

UE ar putea subvenţiona transportul cerealelor exportate de Ucraina

Comisia Europeană (CE) „analizează cu atenţie” subvenţionarea transportării cerealelor ucrainene...
‹ adv ›

Schemă de ajutor pentru România în valoare de 200 mln euro pentru proprietarii de păduri cu restricţii de exploatare

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească în valoare de 200...

UE vrea să majoreze exporturile de cereale ucrainene pe cale terestră

Uniunea Europeană vrea să transporte mai multe cereale din Ucraina pe cale rutieră şi feroviară, în ideea de a...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole