6.9 C
București
miercuri, 27 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri Agricole29,3% din suma alocată programului de susţinere a producţiei de legume va...

29,3% din suma alocată programului de susţinere a producţiei de legume va fi accesată de judeţul Olt

Peste 29% din suma alocată programului de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate va fi accesată de judeţul Olt, urmat de judeţele Galaţi – 20,5%, Dolj – 9,7%, Giurgiu – 6,6% şi Buzău – 4,3%, a anunţat miercuri Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„În ceea ce priveşte Programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate, aprobat prin HG nr. 651/2021, din suma alocată de 30,76 milioane euro, peste 9 milioane de euro vor fi încasaţi de cei 4.514 cultivatori din judeţul Olt”, se menţionează în comunicat.

Cele cinci judeţe însumează 10.824 cultivatori, reprezentând 75,8% din totalul producătorilor, iar 70,3% din suma alocată programului va fi destinată acestor judeţe.

Potrivit sursei citate, din 1.016 cultivatori înscrişi în programul de susţinere a producţiei de usturoi, 549 de cultivatori (53,8%) sunt din judeţele Buzău, Olt, Teleorman, Botoşani şi Giurgiu.

Suprafaţa totală cultivată este de 680,4 ha, însumând aproximativ 59% din total. Din suma de 3,08 milioane euro, alocată programului, 1,82 milioane euro va reveni celor 5 judeţe menţionate mai sus, reprezentând circa 59% din total.

În ceea ce priveşte Măsura ‘Tomate cultivate în câmp pentru industrializare’, din 135 de beneficiari, 100 sunt din judeţele Galaţi, Olt, Ialomiţa, Teleorman şi Dolj, reprezentând 74% din totalul acestora.

Suprafaţa plătită a fost de 308,87 ha, însumând 44,5% din totalul suprafeţei eligibile pentru această măsură. Suma plătită legumicultorilor din cele 5 judeţe a fost de 600.000 euro reprezentând 44,32% din plafonul alocat măsurii.

Potrivit MADR, pentru măsura „Castraveţi cultivaţi în câmp pentru industrializare” au aplicat doar 4 cultivatori din judeţele Ialomiţa şi Dolj. Suma totală plătită pentru această măsură a fost de 500.000 euro, pentru o suprafaţă de 15,6 ha.

În ceea ce priveşte Măsura ‘Legume cultivate în sere şi solarii (tomate, castraveţi, vinete, ardei, varză)’ pe primele locuri se află judeţele: Olt, Galaţi, Dolj, Buzău şi Arad.

Potrivit MADR, din numărul total de 6.487 beneficiari, 5.255 sunt din judeţele Olt, Galaţi, Dolj, Buzău şi Arad, reprezentând 81%. Suma plătită legumicultorilor a fost de 6,40 milioane euro, reprezentând 75% din plafonul alocat măsurii.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii precizează că au fost organizate frecvent întâlniri între asociaţiile de legumicultori şi retaileri privind condiţiile de desfacere.

De asemenea, Ministerul Agriculturii face precizarea că de piaţa neagră, de fraude şi etichetare incorectă se ocupă alte instituţii ale statului român cu atribuţii specifice, cu care suntem dispuşi să colaborăm pentru eradicarea acestui fenomen.

„Apreciem demersurile media şi încurajăm o campanie susţinută în acest sens. Totodată, asigurăm publicul larg că preocuparea constantă a MADR este de a promova consumul de produse româneşti, fiind deschişi la propunerile venite din partea actorilor implicaţi în acest proces pentru a sprijini sectorul legumicol, astfel încât fermierii să poată desface pe piaţă producţia obţinută în condiţii cât mai avantajoase”, se menţionează în comunicat. 

Sursa foto: gandul.ro

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ministerul Agriculturii lansează programul „Un tractor pe fermă”. Cui se adresează

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că în scurt timp va...
‹ adv ›

Investiţii de peste 68 de mln de lei pentru combaterea fenomenelor meteo periculoase – aprobate de Guvern

În ședința de Guvern din 21 martie 2024, au fost aprobate obiectivele celei de-a XXIV-a etape anuale de implementare...

MADR: Consultări cu asociațiile reprezentative din sectorul vegetal și zootehnic

Principalele modificări ale proiectului de ordin privind modalitatea de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic au fost...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole