8 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri Agricole18.000 de vaci au murit într-o explozie și un incendiu uriaș produs...

18.000 de vaci au murit într-o explozie și un incendiu uriaș produs în SUA

O explozie a unui echipament de la o fermă de vaci din statul american Texas a provocat un incendiu uriaș care a dus la moartea a 18.000 de vaci, informeză USA Today.

Flăcările s-au extins rapid prin țarcurile unde mii de vite erau adunate și urmau să fie mulse, animalele fiind captive și neavând nicio șansă de supraviețuire. După stingerea incendiului de la ferma South Fork, din apropiere de Dimmitt, Texas, autoritățile locale au fost uimite de gravitatea incendiului: 18.000 de vite au pierit în incendiu.

Spre comparație, pe tot teritoriul SUA sunt sacrificate zilnic pentru carne 6.000 de vite. Acesta a fost cel mai grav incendiu la o fermă de bovine de când organizația Animal Welfare Institute a început să monitorizeze astfel de incidente, acum 10 ani.

„Acesta este de departe cel mai grav incendiu la o fermă de bovine de care știm”, a declarat Allie Granger, asociat al organizației.

Recordul anterior era deținut de un incendiu la o fermă din nordul statului New York, produs în 2020. Atunci, 400 de vite au murit.

O explozie a declanșat incendiul

Incendiul a avut loc în Comitatul Castro, o zonă întinsă de preerie plină cu ferme de bovine, în apropiere de orașul Amarillo. Pe rețelele de socializare au fost postate imagini cu nori uriași de fum care provin de la fermă, dar și vaci rănite și salvate. O defecțiune la un echipament de la ferma South Fork ar fi provocat o explozie care a dus la izbucnirea incendiului, însă ancheta nu e finalizată.

Potrivit primarului din Dimmitt, Roger Malone, nu au existat incidente în trecut la ferma South Fork, care fusese inaugurată cu trei ani în urmă. Reprezentanții fermei nu au făcut declarații după incendiu.

Ferma era uriașă chiar și pentru Texas

Majoritatea animalelor moarte, un amestec de vaci Holstein și Jersey, erau într-un țarc uriaș unde așteptau să fie mulse. Cele 18.000 de vaci moarte reprezintă aproape 90% din cireada fermei. Fiecare exemplar era evaluat la 2.000 de dolari, iar pierderea companiei care administrează ferma este de zeci de milioane de dolari, fără costul echipamentelor și a structurilor afectate.

Statul Texas este al patrulea cel mai mare stat producător de lapte din SUA, cu 319 ferme de calitate superioară unde 625.000 de vaci produc aproape 7 miliarde de litri de lapte pe an.

Comitatul Castro este al doilea cel mai mare comitat producător de lapte din Texas. O fermă medie din Texas are sub 2000 de vite, iar South Fork era uriașă chiar și după standardele locale. Nu este prima dată când mor atât de multe vaci în Texas, însă rareori se întâmplă să fie într-un singur incident.

Un viscol din decembrie 2015 a provocat moartea a aproape 20.000 de vite în tot statul Texas. Provocarea autorităților locale și statele din Texas este acum să se ocupe de cele 18.000 de carcase arse, întrucât există reguli stricte privind îngroparea animalelor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Botoşani: Circa 70 de vaci au murit, după ce ferma în care se aflau a luat foc

Aproximativ 70 de vaci au murit, după ce adăpostul...
‹ adv ›

Constanţa: Sute de oi şi tone de cereale au ars într-un incendiu la un saivan din localitatea Ostrov

Două sute de oi şi zece porci, precum şi tone de cereale şi baloţi de paie au ars într-un...

Botoşani: 30 de tone de furaje au ars într-un incendiu în localitatea Adăşeni

Aproximativ 30 de tone de furaje au fost distruse, luni seară, de un incendiu care a avut loc în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole